fbpx
Сьогодні
16:51 04 Бер 2024

Стефанішина зазначила, що Україна очікує від ЄС рамки переговорів про вступ не пізніше 12 березня

English version here

Не пізніше 12 березня Європейська комісія має представити переговорну рамку та оцінити прогрес у реформах України для початку перемовин щодо вступу до Євросоюзу.

Як інформує Рубрика, про це сказала віцепрем'єр-міністрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, цитують "Суспільне" та УНН.

"Ми очікуємо, що не пізніше 12 березня Єврокомісія представить переговорну рамку та оцінить прогрес в реформах, щоб вже 19 березня країни ЄС могли ухвалити рішення (щодо початку переговорів про вступ України до ЄС)", — сказала міністерка.

Стефанішина висловила сподівання, що затягувань із цим не буде.

Водночас заявила про "сумні випадки", коли через внутрішні проблеми у Верховній Раді до Єврокомісії надходили звернення. Схоже, йдеться про звернення від партії "Європейська солідарність" щодо недопуску за кордон представників опозиції.

"Це дуже сумна практика, я не знаю, який це матиме вплив. Сподіваюся, що коли ми говоримо, що по всіх стратегічних питаннях ми є команда — Україна, ми так будемо залишатися навіть тоді, коли у нас є складні процеси всередині держави. А станом на (24 лютого 2024 року) ми мали дуже чіткий алгоритм (щодо початку переговорів — ред.), тому зараз важко спрогнозувати, чи буде він реалізований з огляду на останні події", — сказала Стефанішина.

Що відомо про перемовини щодо вступу України до ЄС

Як писала Рубрика, 8 листопада Європейська комісія офіційно рекомендувала державам ЄС почати переговори щодо вступу до Євросоюзу України.

Тоді ж ЄК представила звіт щодо прогресу України у 2023 році з подальшими рекомендаціями. Серед них — необхідність виконати всі рекомендації Венеційської комісії стосовно нацменшин, а саме внести деякі зміни до законодавства про державну мову, ЗМІ та освіту.

Нещодавно в Офісі Президента зазначили, що Україна виконала понад 90% рекомендацій Європейської комісії.

24 лютого президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Європейська комісія готується надати загальні рамкові умови для початку перемовин з Україною про вступ до ЄС у березні 2024 року.

Зазначаться, що після одноголосного рішення Євроради про початок перемовин Україна має впроваджувати закони та стандарти ЄС. Дотримання всіх вимог має підтвердити кожна країна-член ЄС.

Початок переговорів одночасно з іншою країною не гарантує завершення в той самий час, оскільки темп перемовин залежить від швидкості реформ та узгодження з законодавством ЄС у кожній країні.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: