fbpx
Сьогодні
17:58 04 Бер 2024

Кабмін має намір внести зміни до системи бронювання військовозобов’язаних, - Прем'єр

Фото: Укрінформ

Бронювання військовозобов'язаних уряд планує вдосконалити та зробити більш справедливим.

Про це повідомив Прем'єр-міністр Денис Шмигаль на пресконференції за підсумками чотирьох років роботи уряду, пише Рубрика.

"Близько 700 тисяч людей в Україні заброньовані. Цей підхід працює, він є економічним, тому що є галузі і підприємства критичної інфраструктури або галузі, які відносяться до галузей критичних потреб економіки. Ми хочемо вдосконалити і зробити цей підхід більш справедливим. Тобто, в першу чергу мають бути заброньовані люди, які забезпечують життєдіяльність країни, критичні підприємства", – сказав Шмигаль.

Він пояснив, що йдеться про підприємства, які наповнюють державний бюджет.

За словами глави уряду, йдеться про те, що має бути дві категорії громадян:

  • ті, які захищають країну,
  • ті, хто працює і наповнює бюджет.

При цьому восьмеро працюючих людей мають забезпечувати одну, яка воює.

Саме тому, на його думку, бронювати треба працівників не тільки критичної інфраструктури, а й тих підприємств, які "наповнюють державний бюджет і дають змогу фінансувати Сили безпеки й оборони в повному обсязі".

"Ми вже рахували, яке має бути співвідношення: не менше ніж 1 до 8. Тобто восьмеро людей, що працюють, мають забезпечувати одну людину, яка ризикує своїм життям на фронті", — заявив український прем'єр і додав, що якщо співвідношення менше, то ефективність втрачається.

Денис Шмигаль зазначив:

"Виходячи з цього ми зараз дивимось на те, як зробити параметри бронювання справедливими. Середня зарплата, рівень сплати податків як людиною, так і компанією – всі ці речі опрацьовуються комплексно… Ось це – рамка майбутньої системи бронювання, над якою ми працюємо. Тобто вона буде складатися з декількох параметрів".

Пріоритетними для бронювання будуть працівники підприємств, які:

  • забезпечують життєдіяльність країни;
  • належать до критичних галузей економіки;
  • несуть вагоме податкове навантаження;
  • отримують офіційну зарплату на рівні середньої або вище за середню по галузі.

Що відомо про бронювання військовозобов'язаних

Як повідомлялось у липні минулого року Кабінет Міністрів вкотре змінив порядок бронювання військовозобов'язаних на період мобілізації та на воєнний час, розширивши перелік сфер, працівники яких можуть бути заброньовані.

16 січня Уряд вчергове вніс зміни до порядку бронювання військовозобов'язаних працівників підприємств оборонно-промислового комплексу.

А 27 січня 2023 року Кабінет міністрів України затвердив порядок бронювання військовозобов'язаних під час дії воєнного стану.

Також повідомлялося, Кабінет Міністрів змінив порядок бронювання працівників оборонно-промислового комплексу; тепер підприємства оборонки зможуть бронювати своїх військовозобов'язаних працівників без обмежень за кількістю.

Окрім того, Верховна Рада готує законопроєкт, що передбачатиме новий підхід до бронювання військовозобов'язаних. Зокрема, пропонується ввести щомісячний платіж, який гарантуватиме відстрочку від мобілізації для різних категорій працівників.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: