fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 17:33 04 Бер 2024

Рішення дня для відбудови: Мінвідновлення, Чернігівська ОВА та Expertise France підписали меморандум про співпрацю

English version here

На фото: віцепрем'єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков та генеральний директор Expertise France Жеремі Пелле / Фото Миколи Тимченка

"Ми вже працюємо над конкретними проєктами, які будуть повністю або частково реалізовані на Чернігівщині в загальному обсязі понад 5 млн євро", — зазначив під час події віцепрем'єр-міністр з відновлення України міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.

Про це повідомляє "Рубрика"

У чому проблема?

На початку повномасштабного вторгнення рф значна частина Чернігівської області стала полем важких боїв: були зруйновані й пошкоджені важливі мости, культурні об'єкти, лікарні, будівлі освітніх закладів, людське житло. Регіон продовжує і зараз страждати від російських обстрілів, особливо прикордоння. Для відновлення повноцінного життя потрібні величезні кошти, яких регіон і Україна загалом нині не має.

Яке рішення?

Саме французька делегація одна з перших у 2022-му році після деокупації області відвідувала Чернігівщину і запропонувала допомогу. Про це нагадав начальник Чернігівської обласної військової адміністрації В'ячеслав Чаус 4 березня, коли відбулося підписання меморандуму між Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України, Чернігівською обласною військовою адміністрацією і французькою агенцією міжнародного технічного співробітництва Expertise France.

Як це працює?

Віцепрем'єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков наголосив:

"Швидке та прозоре відновлення можливе тільки у сильних спроможних громадах. Сьогодні ми зробили ще один великий крок для зміцнення наших громад. Наша спільна мета — сприяти якнайшвидшому відновленню Чернігівської області"

За його словами, підписання меморандуму стало офіційним закріпленням прагнень у відновленні регіону. 

На фото: віцепрем'єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков, начальник ЧОВА В'ячеслав Чаус, посол Франції в Україні Гаель Вейсьєр та генеральний директор Expertise France Жеремі Пелле / Фото Миколи Тимченка

Адже, як зазначив начальник ЧОВА В'ячеслав Чаус, Франція вже надала Чернігівщині шість мостів, шкільні автобуси, гуманітарну підтримку, допомогу з відновлення укриттів тощо.

На фото: Віцепрем'єр-міністр з відновлення України – міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков / Фото Миколи Тимченка

Олександр Кубраков перерахував, які проєкти будуть втілені на Чернігівщині надалі:

  • Консервація даху обласного академічного театру в місті Чернігів.
  • Підтримка українських стартапів та інновацій на місцевому рівні, зокрема в Чернігівській області.
  • Надання пріоритетної допомоги у сфері охорони здоров'я, відновлення протирадіаційних укриттів в центральних лікарнях Чернігівщини.
  • Підтримка органів місцевого самоврядування у відновленні та децентралізації Чернігівської області та інші.

""Цей меморандум цементує те, що вже є, і робить крок уперед: Expertise France також допоможе громадам у їхньому розвитку", — зазначив В'ячеслав Чаус.

Франція надає Україні міжнародну технічну допомогу саме через організацію міжнародної технічної допомоги Expertise France шляхом реалізації проєкту "mAIDan Ukraine/Майдан Україна".

На фото: начальник ЧОВА В'ячеслав Чаус, генеральний директор Expertise France Жеремі Пелле та посол Франції в Україні Гаель Вейсьєр/ Фото Миколи Тимченка

Як наголосив генеральний директор Expertise France Жеремі Пелле, зокрема в межах цієї співпраці були виділені кошти на швидке відновлення академічного театру імені Тараса Шевченка у Чернігові, який постраждав від російського обстрілу.

Підписанням меморандуму Expertise France розширює співпрацю з Чернігівщиною. 

Ініціативи у сфері охорони здоров'я — один з пріоритетних напрямків діяльності Expertise France. Водночас організація продовжуватиме розширювати підтримку і в інших регіонах України, зокрема реалізуючи проєкти у галузях правосуддя, інновацій за підтримки Європейського Союзу.

Нагадаємо, у Миколаївській області відновлено Міську лікарню №4, яку було двічі пошкоджено росіянами у перший рік повномасштабного вторгнення.

Також на Миколаївщині відновили пошкоджену окупантами офтальмологічну лікарню.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: