fbpx
Сьогодні
11:36 13 Лют 2024

Інноваційне рішення: українські розробники працюють над технологією розмінування з ШІ

English version here

Фото: Телеграм / FEDOROV

Українські розробники з кластера Brave1 створюють інноваційну технологію, яка полягає в розмінуванні територій за допомогою штучного інтелекту.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Телеграм віцепрем'єр-міністра з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністра цифрової трансформації Михайла Федорова.

У чому проблема?

Найбільш замінованими, за даними ДСНС, є Київська, Сумська, Чернігівська, Миколаївська, Запорізька, Харківська, Херсонська області та Донбас. Щоб очистити ці території, потрібно мінімум 10 років.

За останніми офіційними даними, потенційно забруднені вибухонебезпечними предметами в Україні є 174 тисячі кв. км землі, включно з тимчасово окупованими територіями. Тобто трохи менше ніж третина всієї площі України.

Вартість розмінування за оцінками Світового банку може скласти понад 37 млрд доларів. Оскільки бойові дії тривають, про остаточні цифри мова не йде.

На сьогодні в Україні уже працює 3,5 тисячі саперів, проте для розмінування забруднених вибухонебезпечними предметами територій цього недостатньо. Та й піротехніки постійно наражають себе на небезпеку, шукаючи міни та вибухові предмети.

Адже найскладніше в процесі розмінування, окрім кількості мін, те, що вони можуть бути на значній глибині і їх не бачать металошукачі.

Яке рішення?

Тому українські розробники штучного інтелекту UADamage працюють над технологією для прискорення ідентифікації мін, снарядів та кратерів від вибухів, де теж можуть міститися небезпечні уламки.

Як це працює?

Розробники підʼєднують до сенсорів штучний інтелект.

Він ідентифікує та класифікує дані про об'єкти:

  • не лише на поверхні землі,
  • а й глибоко під нею.

До того ж автоматично наносить їх на мапу.

розмінування з ШІ

Фото: Телеграм / FEDOROV

Так розмінування прискорюється в десятки разів, і цей процес загалом стає безпечнішим для людей.

Технологія від UADamage працює за трьома етапами:

  • Перший — стратегічне планування. Команда використовує супутникові знімки та дані з кадастрів, щоб визначити ступінь замінування території.
  • Другий — візуальна оцінка на предмет наявності мін та вибухонебезпечних предметів. Територію обстежує дрон з камерою, а штучний інтелект виявляє небезпечні об'єкти.
  • Третій етап — інспекція під землею та в траві, де використовують різноманітні сенсори.
розмінування з ШІ

Фото: Телеграм / FEDOROV

"Долучайтеся зі своїми інноваціями до кластера Brave1. Очистимо Україну від бруду разом", закликав Федоров.

Нагадаємо, що Державна спеціальна служба транспорту отримала систему розмінування DOK-ING MV-10. Техніку передав високий представник ЄС Жозеп Боррель.

Також, компанія-виробник машини для підготовки ґрунту до розмінування вже отримала сертифікат відповідності, що дозволяє налагодити її виробництво та використовувати для розмінування територій.

Окрім того, в Україні виготовлятимуть роботизовані системи західних зразків для розмінування.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: