fbpx
Сьогодні
Фото 16:30 01 Бер 2024

Науковці відтворили реалістичне обличчя Данте: навіщо це рішення

Колаж з порівнянням сучасного та минулого зображення Данте. Фото: THE TELEGRAPH

Обличчя видатного італійського поета доби Відродження Данте Аліґ'єрі зміг відтворити бразильський експерт з комп'ютерної графіки Цицерон Мораес разом з вченими та художниками.

Про це повідомляє видання The Telegraph, пише Рубрика.

У чому проблема?

Данте Аліґ'єрі – італійський поет, відомий своєю "Божественною комедією". Також його називають батьком італійської літератури.

Понад 700 років точний образ Данте Аліґ'єрі лишався загадкою, адже художники створювали портрети вже по смерті поета.

Раніше найвідомішим зображенням Данте був портрет, виконаний італійським художником Сандро Боттічеллі у 1495 році. Саме за його описами раніше відтворювали обличчя поета. Схожим чином його зображували на одній із фресок Флорентійського собору.

Проте, за словами Цицерона Мораеса, Боттічеллі народився під кінець життя Данте:

"Однак Боккаччо не був знайомий з Данте особисто і збирав свідчення від людей, близьких до поета і тих, хто жив разом з ним".

"Данте і Вергілій у пеклі", художник Вільям-Адольф Бугеро. Фото: PEN NEWS

Яке рішення?

Бразильський експерт з комп'ютерної графіки Цицерон Мораес разом з вченими та художниками зміг відтворити обличчя видатного італійського поета доби Відродження Данте Аліґ'єрі.

Як це працює?

Нове 3D-зображення його обличчя показало, що Данте мав менш виражене підборіддя та орлиний ніс, але без загостреного донизу кінчика, як це зображували раніше.

Мораес використав дослідження черепа поета, створене у 1921 році, та поєднав його з інформацією зі статті 2007 року. Виявилося, що він мав досить велику голову та витягнуте обличчя з великими очима.

Перша версія відтворення обличчя Данте.
Фото: CICERO MORAES/PEN NEWS

Команда Федерального університету Уберландії в Бразилії використала процес, який називається "апроксимація обличчя".

Ця технологія робить серію проєкцій на основі статистичних даних, отриманих з томографії та ультразвукового аналізу, і поєднується з анатомічною деформацією. Тобто, оцифроване обличчя живої моделі деформується до тих пір, поки не почне відтворювати потрібний череп та почне формувати відповідне нове обличчя.

"Було створено два набори зображень, один з об'єктивним підходом, у відтінках сірого, без волосся і з закритими очима. Інший – вже кольоровий та з суб'єктивними елементами, такими як колір очей, шкіри та одягу, відповідно до найвідоміших зображень", – розповів дослідник.

Друга версія відтворення обличчя (суб'єктивна).
Фото: CICERO MORAES/PEN NEWS

Крім того, дослідження показали, що череп поета був більший за череп середньостатистичної людини того часу. Також Цицерон Мораес додав, що Данте мав засмучене або навіть озлоблене обличчя. Причиною тому стало вигнання з Флоренції у 1302 році.

Нагадаємо, вчені за допомогою штучного інтелекту розшифрували обвуглений сувій віком майже 2000 років, який був пошкоджений під час виверження Везувію.

Також повідомлялось, що штучний інтелект для озвучення автобіографічного фільму про французьку співачку та акторку Едіт Піаф відтворить її голос.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: