fbpx
Сьогодні
14:57 12 Січ 2024

Херсонський художній музей ідентифікував 80 робіт, викрадених російськими загарбниками

English version here

Фото: Фейсбук / Херсонський художній музей

Херсонський художній музей ідентифікував 80-ту роботу, яка була викрадена росіянами.

Про це музей повідомив у Фейсбуці, пише Рубрика.

"Фрагмент картини, який потрапив у об'єктив при зйомках двох пропагандистських сюжетів у Центральному музеї Тавриди у серпні та вересні 2023 року, дозволив нам ідентифікувати 80-ту роботу, яка була викрадена окупантами з колекції Херсонського художнього музею разом з більш ніж 10 тисячами інших творів мистецтва і зараз незаконно перебуває у Криму", – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, це робота Марії Шнайдер-Сенюк (1936 р.н.) "Косарі".

Волинянка за народженням та херсонка за долею, Марія Шнайдер-Сенюк – знана майстрина гобелену та родоначальниця цілої художньої династії.

Вона плекає українську народну традицію в усіх проявах своєї творчості, оспівує образ рідної землі у гобеленах, живописі та графіці.

Усі її роботи присвячені саме Україні.

Підкреслюється, що поруч з полотном знаної майстрині на стоп-кадрах відео можна побачити інші твори, ідентифіковані раніше.

У музеї розповіли, що фахівці крок за кроком визначають дедалі більше робіт, незаконне перебування яких у Центральному музеї Тавриди не викликає сумнівів.

Зазначається, що працівники Херсонського художнього музею імені Олексія Шовкуненка взялися ідентифікувати викрадені твори мистецтва, які "випливли" у Криму.

Ірландський музей сучасного мистецтва в Дубліні також представив на своїй платформі проєкт про роботи, викрадені російськими загарбниками з Херсонського художнього музею ім. Олексія Шовкуненка.

"З початком повномасштабного вторгнення російські окупанти не лише вбивали українців та руйнували їхні домівки, а й мали на меті знищити українську культурну спадщину. Численні музеї та галереї стали об'єктами нападів, знищення та пограбування. Серед цих установ Херсонський художній музей…" – підкреслили ірландські музейники.

Проєкт "Втрачена українська спадщина" презентує 32 роботи, викрадені окупантами з колекції Херсонського художнього музею. Реальні мистецькі втрати музею складають більше як 11 тисяч творів.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: