fbpx
Сьогодні
Відео 16:28 20 Сер 2023

Створили розмальовку, яка просуває репресованих українських митців: у чому рішення

English version here

Фото: скриншот відео

Тернопільська команда у складі мисткині Марічки Юрчак, знавчині Юлії Цвігун та співзасновника видавництва "Сумна вівця" Романа Воробйова вирішили розповісти про українське мистецтво у мальовці-антистрес.

Як інформує Рубрика, історію створення "Української мальовки" розповідає ШоТам.

У чому проблема?

На жаль репресовані українські митці наразі відомі більше за кордоном, ніж в Україні.

Яке рішення?

Тернопільська команда вирішила розповісти про українське мистецтво у мальовці-антистрес. "Українська мальовка" розповідає одразу про 18 картин та історії життя їхніх авторів.

Як це працює?

""Українська мальовка" – це унікальне видання і перше в Україні, де зібрано 18 українських художників та художниць. 18 розмальовок та картини до цих розмальовок", – розповідає співзасновник видавництва "Сумна вівця" Роман Воробйов.

П'ять років тому Роман разом з партнером заснував видавництво з оригінальною назвою "Сумна вівця".

"Спершу в нас був слоган: сумувати – це нормально. А вівця, тому що вівця мила, кудлата тваринка", – розповідає чоловік.

Починав з друкування листівок та планерів, а потім почав створювати мальовки. Так з'явилися "Світова мальовка" та "Серйозна" з роботами всесвітньо відомих художників, а ще "Котяча".

А потім Роман із мисткинями загорівся ідеєю просування українських митців. Зокрема, художників, яких переслідувала радянська влада і чию творчість знищували.

"Такі, як пан Мурашко чи пан Бойчук. Соня Делоне, які зараз наразі відомі більше за кордоном, ніж в Україні, на жаль", – Роман Воробйов, співзасновник видавництва "Сумна вівця".

Так у мальовці розказується про засновника бойчукізму Михайла Бойчука, якого розстріляли совєти.

"Разом із більшістю його учнів і дружиною в 1937 році просто заарештували після повернення з мандрівок Європою, де вони їздили на свої мистецькі виставки до Франції, Італії і Німеччини. Та розстріляли через пів року у в'язниці за знову ж таки "терористичну контрреволюційну діяльність"", – розповідає співзасновник видавництва "Сумна вівця".

Є в мальовці і картина Олександра Мурашка, якого агенти ЧК вбили 1919 року в розквіті сил. Крім того, у книжці є твори українських художників, про яких знає світ, але не знали ми з вами.

Як-от українки Марії Башкирцевої – однієї з перших у світі жінок, чиї роботи виставили у Луврі. Або найдавніша українська картина невідомого автора.

"Це портрет святих Петра та Павла 12 століття. І мені воно дуже сподобалося, зокрема, через свою давність та автентичність", – коментує Роман Воробйов.

Кожну картину з книжки можна власноруч розмалювати, і це працює як потужний антистрес.

"Вона зроблена для того, щоб ти міг засвоїти цю інформацію в цьому терапевтичному процесі, в цьому розмалюванні, в цьому заспокоєнні", – Роман Воробйов, співзасновник видавництва «Сумна вівця».

Українцям така терапія сподобалась, адже від початку великого вторгнення продано 9 000 примірників. І тепер Роман разом із мисткинями готує другий том, де будуть не лише картини…

"Там буде мозаїчне панно «Боривітер», яке було зображене на одній зі стін у Маріуполі. Це панно було знищене через бомбардування росіян. І, відповідно, що воно втрачене вже, тому ми вирішили додати його в наступний том", – розповідає чоловік.

Роман мріє, щоб кожен українець знав власну історію та мистецтво. Адже російська агресія показала, що знати минуле – життєво важливо.

Нагадаємо, фото кореспондента "Рубрики" презентували на фотовиставці про гуманітарні зусилля в Україні.

Ми також повідомляли, що українська мисткиня створює макети розбитих росіянами будівель з паперу.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: