fbpx
Сьогодні
13:37 29 Лют 2024

Щоб уникнути шатдауну, в Конгресі США досягли угоди

Фото: Photo by Tia Dufour

Лідери Конгресу, щоб уникнути шатдауну, який неодноразово загрожував федеральному фінансуванню протягом останніх шести місяців, погодилися на ще один короткостроковий тимчасовий законопроєкт про витрати.

Про це інформує Рубрика з посиланням на The New York Times.

Угода, яку спочатку запропонував спікер Майк Джонсон, передбачає продовження фінансування деяких урядових установ на тиждень, до 8 березня, а решти – ще на два тижні, до 22 березня.

Лідери заявили, що вони дійшли згоди щодо шести з 12 щорічних законопроєктів про витрати, які "будуть проголосовані і прийняті до 8 березня". За їхніми словами, тимчасовий захід був необхідний для того, щоб дати розпорядникам бюджетних коштів "достатньо часу, щоб виконати цю угоду в принципі", і щоб законодавці могли переглянути її текст.

"Ми згодні з тим, що Конгрес повинен працювати в двопартійний спосіб, щоб фінансувати наш уряд", – йдеться в спільній заяві.

Угода проклала шлях до голосування в Палаті представників вже в четвер, щоб зберегти роботу уряду, а Сенат, як очікується, послідує її прикладу до опівночі п'ятниці.

Але це лише продовжить багатомісячні переговори щодо федеральних витрат, які вже кілька місяців тривають у Конгресі, оскільки республіканці, які наполягають на різких скороченнях і консервативних політичних мандатах, відмовляються прийняти угоду з демократами.

Законодавцям все одно доведеться узгодити інші шість видаткових заходів, а потім спробувати ухвалити їх окремо протягом наступних трьох тижнів, інакше їм загрожує ще один потенційний шатдаун. Це буде непростим завданням для Палати представників, яка намагається ухвалити будь-який законопроєкт про видатки на тлі розбіжностей між республіканцями.

Білий дім заявив про свою підтримку угоди невдовзі після її оголошення. Карін Жан-П'єр, речниця президента Байдена, заявила, що угода "допоможе запобігти непотрібному закриття уряду, надаючи більше часу для роботи над двопартійними законопроєктами про асигнування, а Палаті представників – для якнайшвидшого ухвалення двопартійного додаткового закону про національну безпеку".

План фінансування з'явився після зустрічі в Білому домі у вівторок, на якій Байден і лідери Конгресу від обох партій посилили тиск на Джонсона, щоб він погодився на угоду про витрати. Лідери демократів і республіканців заявили, що вони оптимістично налаштовані щодо збереження фінансування уряду.

Суперечки щодо видатків, які поставили уряд на межу часткового закриття цього тижня, розпалювали республіканці в Конгресі, які після невдачі у спробах скоротити федеральне фінансування, намагалися прив'язати його до низки правих політичних вимог.

Серед заходів, яких домагалися республіканці, є один, який обмежить доступ до ліків для переривання вагітності, і інший, який заборонить Департаменту у справах ветеранів відмічати ветеранів, які вважаються психічно недієздатними, під час федеральної перевірки, необхідної для купівлі зброї.

Вони також намагалися заблокувати зусилля демократів щодо збільшення фінансування програм харчування для малозабезпечених жінок і дітей.

Довідка

Раніше законопроєкт, покликаний запобігти припиненню роботи федерального уряду через відсутність фінансування – шатдауну, схвалив Сенат США. 19 січня його підписав президент США Джо Байден.

Законопроєкт, погоджений раніше обома палатами американського Конгресу, підтримали 77 сенаторів, проти виступили 18.

Документ передбачає різні терміни тимчасового фінансування федеральних програм: сільське господарство, програми для ветеранів, транспорт, житло тощо будуть забезпечені коштами до 1 березня, а решта, включно з бюджетом Пентагону, – до 8 березня.

Це відтермінування – вже друге з початку нинішнього фіскального року у США 1 жовтня 2023 року – покликане дати Конгресу більше часу, аби погодити постійне федеральне фінансування на загальну суму 1,66 трильйона доларів, що міститься у 12 окремих законопроєктах.

Паралельно між американськими законодавцями йдуть дискусії про схвалення запиту Білого дому на додаткове фінансування, який містить і кошти для України.

Що відомо про розгляд законопроєкту надання допомоги Україні, Ізраїлю та Тайвані

Нагадаємо, 9 лютого стало відомо, що Сенат США проголосував за продовження розгляду питання з виділенням фінансування для України, Ізраїлю та союзників у Індо-Тихоокеанському регіоні у вихідні. За це проголосували 64 сенатори, проти виступили 19.

До того ж 13 лютого стало відомо, що сенатори Сполучених Штатів ухвалили клопотання про припинення дебатів щодо законопроєкту про виділення допомоги Україні та Ізраїлю та Тайваню.

Варто додати, що спікер Палати представників Конгресу Сполучених Штатів Америки республіканець Майк Джонсон розкритикував законопроєкт Сенату США про допомогу Україні та Ізраїлю за відсутність заходів, які могли б зупинити рекордний потік мігрантів через кордон США та Мексики.

Однак пізніше 13 лютого, Сенат США схвалив законопроєкт з допомогою Україні, Ізраїлю та Тайваню на 95 млрд доларів. Зокрема, для України передбачено понад 60 млрд доларів.

Проте Палата представників США пішла на перерву до 28 лютого, таким чином відклавши розгляд допомоги для України.

Своєю чергою президент США Джо Байден вирішив зустрітися 27 лютого, з чотирма лідерами Конгресу для обговорення, зокрема, надання допомоги Україні.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: