fbpx
Сьогодні
18:29 26 Лют 2024

Парламент Угорщини ратифікував заявку Швеції на вступ до НАТО

Фото: УНІАН

Сьогодні, 26 лютого, парламент Угорщини ратифікував заявку Швеції на вступ до НАТО.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Reuters та угорське видання Telex.

188 депутатів угорського парламенту проголосували за ратифікацію заявки Швеції, водночас лише 6 виступили проти цього. Донині Угорщина залишалась єдиною з 31 країни НАТО, яка не ратифікувала членство Швеції.

Тепер декларацію про ратифікацію має підписати президент країни. Замість Каталіни Новак, яка подала у відставку після резонансу з помилуванням засудженого у справі про педофілію, це має зробити хтось інший.

Telex пише, що це зробить теперішній спікер угорського парламенту Ласло Кевер, який тимчасово виконуватиме обов'язки президента країни. Сам Кевер раніше виступав проти вступу Швеції до НАТО.

Нещодавно за ратифікацію заявки Швеції проголосував і турецький парламент. Цьому передувало кількох місяців обговорень.

Вступ Швеції в НАТО

Вступ Швеції до НАТО очікується вже близько півтора року. 

Ще 16 травня 2022 року уряд Швеції офіційно вирішив приєднатись до НАТО разом із Фінляндією.

18 травня 2022 року Фінляндія та Швеція у штаб-квартирі НАТО у Брюсселі офіційно подали заявки на вступ до НАТО.

Проте Фінляндія вступила до Альянсу вже у червні 2023 року, а заявку Швеції ратифікували всі країни НАТО, окрім Туреччини та Угорщини.

10 липня 2023 року президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган погодився розблокувати вступ Швеції до Північноатлантичного Альянсу.

І нарешті 25 січня 2024 року Ердоган підписав рішення турецького парламенту, яке ратифікує протокол про вступ Швеції до НАТО.

Своєю чергою Будапешт обіцяв, що він не буде останнім, хто ратифікує заявку Швеції. Проте голосування в угорському парламенті кілька разів переносилося. Угорські політики вимагають пояснень щодо критики демократичного розвитку країни, аналогічної стурбованості, вираженої багатьма іншими європейськими політиками.

У листі від 23 січня, з яким ознайомився Bloomberg, Орбан запросив шведського колегу Ульфа Крістерссона до Угорщини "для обміну думками з усіх питань, що становлять спільний інтерес". Невідомо, чи прийме шведський лідер запрошення.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: