fbpx
Сьогодні
22:58 10 Лип 2023

Генсек НАТО: Туреччина пообіцяла ратифікувати протокол вступу Швеції до Альянсу якнайшвидше

Фото: Твіттер / Jens Stoltenberg

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган погодився розблокувати вступ Швеції до Північноатлантичного Альянсу.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Твіттер Генсека НАТО Єнса Столтенберга.

Очільник Альянсу повідомив, що провів зустріч з Ердоганом та прем'єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном, після якої турецький лідер погодився підтримати вступ Швеції до Альянсу.

Генсек НАТО також констатував, що Швеція виконала всі умови меморандуму, укладеного на минулорічному саміті Альянсу в Мадриді, аби задовольнити занепокоєння Туреччини в питанні безпеки.

"Радий повідомити, що після зустрічі, яку я провів з Ердоганом і прем'єр-міністром Швеції, президент Ердоган погодився якнайшвидше надіслати протокол про приєднання Швеції до Великих національних зборів і забезпечити ратифікацію. Це історичний крок, який робить усіх союзників НАТО сильнішими та безпечнішими", підкреслив генсек.

Що відомо про вступ Швеції до НАТО

Нагадаємо, Швеція подала заявку на вступ до НАТО ще минулого року разом з Фінляндією. З того часу її членство ратифікували всі союзники Альянсу, крім Угорщини та Туреччини.

Анкара пояснювала свої дії тим, що Стокгольм нібито приховує терористів. Влада Туреччини мала на увазі курдські групи, які вони вважають терористичними.

Також скандал викликала і акція зі спаленням Корану у Стокгольмі, після якої Туреччина різко розкритикувала Швецію.

Що відомо про прагнення України вступити до НАТО

Україна чітко розуміє, що зможе приєднатися до Північноатлантичного Альянсу тільки після завершення бойових дій. Проте держава хоче на саміті Альянсу у Вільнюсі, який пройде 11-12 липня, отримати політичне рішення щодо підтримки вступу.

При чому, президент Зеленський впевнений, що Україна має всі підстави для отримання політичного запрошення щодо вступу до Північноатлантичного Альянсу на саміті НАТО на початку липня.

Вільнюський муніципалітет приєднається до ініціативи підтримки вступу України до НАТО – 7-11 липня у литовській столиці вивісять щонайменше 33 тисячі українських прапорів.

Нагадаємо, що генсек НАТО Єнс Столтенберг напередодні розповів, що на саміті Альянсу у Вільнюсі лідери ухвалять пакет щодо України, який міститиме три основні елементи. Водночас він не став розкривати зміст майбутнього рішення НАТО щодо членства України.

У свою чергу, глава МЗС Дмитро Кулеба повідомив, що країни-члени НАТО погодилися скасувати ПДЧ для України.

До того ж Україна хоче отримати гарантії безпеки від Заходу на період, доки вона не стане повноправним членом Північноатлантичного альянсу.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: