fbpx
Сьогодні
12:50 07 Лют 2024

Підрив "Північних потоків": Швеція закрила справу через відсутність юрисдикції

Фото: REUTERS

Прокуратура Швеції припинила слідство у справі про підрив "Північного потоку" у вересні 2022 року через відсутність юрисдикції шведського суду у справі.

Про це повідомляє пресслужба Шведської прокуратури.

Як зазначають, Швеція вела розслідування саботажу на Північному потоці із 26 вересня 2022 року. Основною метою попереднього розслідування було з'ясувати, чи були громадяни Швеції причетні до цього злочину і чи використовувалася шведська територія для його здійснення.

Наразі попереднє розслідування досягло такої стадії, що органи влади мають повну картину події й не виявлено жодних ознак причетності Швеції або шведських громадян до нападу, який стався в міжнародних водах.

Подальше слідство було зупинене, адже прокуратура вважає, що Швеція немає юрисдикції над подальшим розслідуванням справи.

"Підсумовуючи, шведське попереднє слідство змогло відкинути й підтвердити обставини, які в сукупності призводять до висновку, що більше немає підстав для продовження шведського попереднього слідства, оскільки можна припустити, що шведський суд не має юрисдикції", – наголошують в повідомленні шведської прокуратури.

Варто додати, що розслідування продовжується в Німеччині.

Що відомо про вибухи на Північному потоці 

Нагадаємо, що 8 лютого американський журналіст Сеймур Херш заявив із посиланням на джерело, що вибухи на трубопроводах здійснено за розпорядженням президента США Джо Байдена.

Представники Білого дому і ЦРУ назвали вигадкою.

На початку березня The New York Times опублікувало статтю з посиланням на джерела та дані розвідувальної спільноти.

Там нібито припускають, що за вибухом газопроводів "Північні потоки" в Балтійському морі могли стояти неурядові групи, до яких могли входити росіяни та українці.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що Україна не причетна до вибухів, які сталися у вересні на гілках російських газопроводів "Північний потік". Український лідер запропонував проаналізувати, яким гравцям міг бути потрібен такий інформаційний вкид.

Німецький портал t-online повідомив, що за декілька днів до вибухів на газопроводах "Північний потік-1" і "Північний потік-2" поблизу них перебували російські військові кораблі.

Президент рф володимир путін вважає, що за вибухами на "Північних потоках" стоять спецслужби США.

А наприкінці квітня збройні сили Данії заявили про наявність доказів, що російське військове спецсудно знаходилося біля газопроводу Північний потік за чотири дні до вибуху.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: