fbpx
Сьогодні
21:29 24 Лют 2024

Зеленський зустрівся з міністром оборони Швеції: обговорили угоду про гарантії безпеки та спільне виробництво зброї

Фото: Офіс Президента

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із Міністром оборони Королівства Швеція Полом Йонсоном, який прибув із візитом до нашої країни в день другої річниці початку повномасштабного вторгнення росії.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Офіс Президента.

Глава держави зазначив, що візит очільника оборонного відомства Швеції є важливим знаком солідарності його країни з Україною.

«Сьогодні день початку цієї трагедії, і для нас дуже важливо, коли наші друзі перебувають тут», – сказав Президент.

Володимир Зеленський подякував уряду Швеції за потужну конкретну підтримку України, насамперед оборонну. Зокрема, за оголошений цими днями 15-й пакет на суму майже 700 млн євро, що став найбільшим за обсягом. До нього увійшли пріоритетні на сьогодні артилерійські снаряди, системи ППО, протитанкова зброя. Швеція також зробила внесок у практичне наповнення морської коаліції.

Зеленський зустрівся з міністром оборони Швеції

Фото: Офіс Президента

Під час зустрічі було обговорено перспективи налагодження спільного виробництва зброї та майбутні двосторонні переговори щодо підписання угоди про безпекові гарантії.

Володимир Зеленський також високо оцінив підтримку з боку Швеції Української формули миру та розповів про підготовку до проведення першого Глобального саміту миру, що запланований у Швейцарії.

Допомога Україні від Швеції

Наприкінці листопада минулого року стало відомо, що Швеція виділить Україні фінансову допомогу. Кошти підуть на ініціативу Grain From Ukraine (Зерно з України).

Також повідомлялося, що 11 грудня 2023 року прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон оголосив про виділення Україні нового пакету допомоги у розмірі 133,5 млн. доларів, зокрема на підтримку енергетики в зимовий період.

Також Швеція разом із Британією нещодавно приєдналася до коаліції дронів для України.

Наприкінці січня в Міністерстві енергетики України заявили, що з початку повномасштабного вторгнення РФ Швеція надала 93 гуманітарні вантажі загальною вагою 1108 тонн допомоги енергетичному сектору нашої держави.

Як відомо, Швеція входить до авіаційної коаліції, метою якої є надання Україні винищувачів. Раніше українські льотчики і наземний персонал мали можливість випробувати у Швеції літаки Gripen.

Так, наприкінці травня уряд Швеції дозволив українським пілотам пройти тренування на винищувачі JAS 39 Gripen. Вони матимуть змогу займатися на тренажерах і здійснювати пробні польоти.

Також уряд Швеції оголосив про виділення 75 мільйонів шведських крон (6,52 мільйона євро) фонду ЮНЕСКО з відновлення й відбудови зруйнованих і пошкоджених шкіл і дитсадків в Україні. Зокрема, облаштування в них укриттів.

Окрім того, Швеція має підтримати Україну артилерійськими боєприпасами й водночас нарощувати власні запаси.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: