fbpx
Сьогодні
22:40 23 Січ 2024

Парламент Туреччини схвалив членство Швеції в НАТО

Фото: AP

Турецький парламент після кількох місяців обговорень проголосував за ратифікацію заявки про вступ Швеції до НАТО. Угорщина залишилася єдиною країною, яка поки що не схвалила вступ скандинавської країни до Альянсу.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Bloomberg.

З 346 голосів 287 були за членство Швеції в НАТО, а 35 — проти, решта утрималися. Тепер документ має підписати президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган. Коли це станеться, поки невідомо.Рішення турецького парламент наближає Швецію до своєї мети — стати 32 членом Організації Північноатлантичного договору через рік і вісім місяців після подання заявки, яка ознаменувала поворот у її оборонній політиці.

Єдиною країною НАТО, яка досі не ухвалила рішення щодо заявки Швеції, залишається Угорщина.

Вступ Швеції в НАТО

Вступ Швеції до НАТО очікується вже близько півтора року. Раніше Стокгольм планував вступити до Альянсу разом із Фінляндією, але Фінляндія вступила до НАТО у червні 2023 року, а заявку Швеції ратифікували всі країни НАТО, окрім Туреччини та Угорщини.

Будапешт обіцяв, що він не буде останнім, хто ратифікує заявку Швеції. Проте голосування в угорському парламенті кілька разів переносилося. Угорські політики вимагають пояснень щодо критики демократичного розвитку країни, аналогічної стурбованості, вираженої багатьма іншими європейськими політиками.

У листі від 23 січня, з яким ознайомився Bloomberg, Орбан запросив шведського колегу Ульфа Крістерссона до Угорщини «для обміну думками з усіх питань, що становлять спільний інтерес». Невідомо, чи прийме шведський лідер запрошення.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: