fbpx
Сьогодні
22:58 25 Лют 2024

Президент натякнув на додаткову військову підтримку від Франції під час візиту Макрона в Україну

Фото:REUTERS

Глава держави Володимир Зеленський натякнув на додаткову військову підтримку від Франції під час візиту в Україну французького президента Емануеля Макрона.

Про це він сказав на пресконференції у межах форуму "Україна. Рік 2024", повідомляє Рубрика.

Зеленський нагадав, що під час нещодавньої зустрічі президенти України і Франції підписали "дуже добрий договір щодо гарантій безпеки".

"Я думаю, що будуть ще деякі деталі, про які ми з ним домовилися. Але я хотів би, щоб вони йшли від нього. Ви знаєте, що ми очікуємо приїзду Еммануеля Макрона в Україну, і він тут буде. Я розумію, коли буде, через безпеку не кажу конкретну дату. Це буде незабаром. Я думаю, що там з'являться ще деякі важливі нові деталі щодо підтримки України", – сказав Президент.

Він зазначив, що Україна дуже вдячна Франції за артилерійські установки Caesar, які "дуже гарно працюють".

"Ми очікуємо ще кілька десятків відповідних систем від французької сторони – це дуже потужно посилить нашу країну. І ще є деякі речі, але про них пізніше, коли він (Макрон) приїде", – зауважив глава держави.

Також Президент підтвердив, що з французькими партнерами була розмова стосовно можливості постачання літаків Mirage 2000.

"Так, ми говорили про літаки (Mirage 2000 – ред.)", – зазначив Президент.

Однак він не розповів, чи було досягнуто якоїсь домовленості стосовно їх постачання Україні.

Як повідомлялося, 20 вересня минулого року у ЗМІ з'явилася інформація, що Україна веде переговори з Францією про передачу винищувачів-штурмовиків Mirage 2000.

До того поширювалась інформація про те, що українські пілоти нібито перебувають у Франції, де проходять навчання на штурмовиках Mirage 2000. Пізніше у Міноборони обох країн спростували ці заяви.

Згодом речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат сказав, що Україні потрібні багатоцільові сучасні літаки, тож французькі Mirage 2000 не є гідним варіантом.

З початку 2024 року знову активізувались розмови, що Україна може отримати французькі літаки Mirage 2000. Вони жодним чином не мають замінити F-16, але здатні підстрахувати радянські бомбардувальники, які наявні у ЗСУ.

Mirage 2000 — французький багатоцільовий винищувач, який в 1970-х роках розробила фірма "Dassault Aviation". Основний бойовий літак військово-повітряних сил Франції наприкінці XX — на початку XXI століття.

Що відомо про форум "Україна. Рік 2024"

25 лютого, у столиці України Києві проходить форум "Україна. Рік 2024", присвячений другій річниці повномасштабного протистояння росії.

Основні теми форуму:

  • досягнення українських цілей у війні,
  • розвиток Сил оборони й безпеки України,
  • робота українського оборонно-промислового комплексу,
  • забезпечення економічного зростання та інтеграції України до світових ринків,
  • реалізація Української формули миру,
  • гарантії безпеки для України та захист життів наших людей.

Формат заходу включає панельні дискусії й пресконференцію Президента України.

Під час виступу міністр цифрової трансформації Михайло Федоров заявив, що в Україні ціль виробити 1 мільйон FPV-дронів у 2024 році, яку раніше анонсував президент Володимир Зеленський, перевиконають.

Окрім того, міністр оборони Рустем Умєров виступаючи на форумі зауважив, що на фронті дуже ускладнює роботу те, що половина постачань зброї не приходить в Україну вчасно, у визначені терміни.

Своєю чергою заступник головнокомандувача ЗСУ Вадим Сухаревський заявив, що Сили безпілотних систем будуть підтримкою для бойових бригад на фронті й це допоможе асиметрично відповідати на дії противника.

А премʼєр Денис Шмигаль під час виступу на форумі озвучив план України на цей рік: забезпечення країни фінансовими ресурсами, розвиток оборонно-промислового комплексу, конфіскація російських активів та логістика.

Президент Володимир Зеленський зробив низку заяв: 

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: