fbpx
Сьогодні
08:55 13 Лют 2024

Веймарський трикутник у підтримці України має відіграти провідну роль, - Туск 

Фото: PAP

Глава польського уряду Дональд Туск заявив, що російський диктатор має побачити, що Європа не відмовиться від підтримки України і провідну роль в цьому мають відіграти країни Веймарського трикутника (Польща, Франція, Німеччина).

Про це він заявив під час спільної пресконференції з канцлером ФРН Олафом Шольцом у Берліні, цитує Рубрика.

"Три столиці (Варшава, Париж, Берлін) мають дати чіткий знак, що Європа не поступиться в питанні України, Путін мусить побачити і побачить, що не буде нічого такого як втома від України. Ми не залишимо Україну і тут Веймарський трикутник може відіграти провідну роль",- наголосив Туск.

Він підкреслив, що Польща і Німеччина, як найбільш залучені сьогодні країни в безпеку України, "мають взяти на себе спільну відповідальність у продовженні цієї політики, і за мобілізацію усього ЄС для збільшення оборонних можливостей ЄС".

Глава польського уряду підкреслив, що Європа має вже зараз, упродовж кільканадцяти найближчих місяців, а не через 10-15 років, досягти значно потужніших можливостей у сфері ППО, виробництві боєприпасів, не лише для допомоги Україні, але також для того, щоб Європа отримала адекватні до своїх можливостей оборонні спроможності.

За його словами, Європа може бути не лише економічною, науковою і цивілізаційною потугою, але і відповідною військовою потугою.

"Ми не хотіли конфронтації, але ЄС є економікою у вісім разів більшою за російську, і в шість разів більшим за населенням. Немає жодного приводу, щоб бути настільки слабшими у військовому плані за Росію",- наголосив Туск.

Зазначимо, що очільники дипломатії Німеччини, Франції та Польщі обговорили в понеділок у замку Ла Сель-Сен-Клу біля Парижа допомогу Україні, боротьбу з російською дезінформацією та безпекові виклики.

Довідка

Веймарський трикутник або Ваймарський трикутник  – неформальне міжнародне об'єднання Німеччини, Польщі та Франції. Об'єднання виникло в 1991 році.

У рамках групи відбуваються численні зустрічі міністрів закордонних справ та глав держав. Метою групи було просування Польщі на шляху по вступу до Європейського Союзу й НАТО. Проте об'єднання продовжує існувати й після входження Польської Республіки до НАТО (1999) і ЄС (2004) та є однією з ініціатив з вироблення ідей ЄС.

З 1 січня 2013 року де-юре функціонує спільна військова група трьох держав, чисельністю 1700 осіб, яка за потреби може бути задіяною впродовж 5—10 днів.

Спілка названа на честь німецького міста Веймар, де відбулася перша зустріч міністрів трьох держав.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск, під час візиту до Києва, повідомив про призначення уповноваженим уряду Польщі з питань відновлення України.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: