fbpx
Сьогодні
16:10 03 Лют 2024

Україна отримає від Швеції машину глибинного розмінування ScanJack: навіщо це рішення

English version here

Фото: Försvarsmakten

Швеція готує передати Україні машину розмінування ScanJack 3500, яка здатна знешкоджувати ворожі боєприпаси на глибині.

Про це розповіли у Збройних силах Швеції, пише Рубрика.

У чому проблема?

За даними обласних військових адміністрацій, станом на 15 грудня з початку року було обстежено 268,6 тисячі га земель  сільгосппризначення з близько 470 тис. га, запланованих до першочергового обстеження та розмінування.

З них близько 205 тисяч га повернуто в експлуатацію. 

Окрім того, на сьогодні в Україні працює 3,5 тисячі саперів, проте для розмінування забруднених вибухонебезпечними предметами територій цього недостатньо.

Особливо відчутна нестача спеціальної техніки для очищення земель від вибухових предметів, зокрема мін, які знаходяться глибоко під товстим шаром грунту.

Яке рішення?

Швецький уряд вирішив передати машину розмінування ScanJack 3500, яка здатна знешкоджувати ворожі боєприпаси на глибині, ще у 2023 році.

Розмінування заглиблених мін є необхідною умовою для того, щоби населення в зоні бойових дій могло повернутися до повсякденного життя після.

Як це працює?

Як пояснюють швецькі військові, що наприкінці літа та восени минулого року Україна направила людей у скандінавську країну. Вони мали пройти навчання на цій машині, яка у Швеції має позначення Djupminröjningsmaskin 1 (DMR).

"DMR, як і багато іншого в Збройних Силах, це не просто машина, це цілісна система. Система, яка потребує логістики, догляду та обслуговування", – розповіли у ЗС Швеції.

У ході навчання українці навчилися керувати усією системою. Вони продемонстрували високу готовність вчитися.

Машина розмінування ScanJack 3500 армії Швеції.

Машина розмінування ScanJack 3500 (Djupminröjningsmaskin 1) армії Швеції.
Фото: Försvarsmakten

"Українці прийшли сюди з різними попередніми знаннями, і хоча були проблеми, у тому числі з мовою, вони продемонстрували високий рівень навичок поводження з системою", – розповідають військові.

Машина Djupminröjningsmaskin 1/T також має назву ScanJack 3500 і базується на шасі фінської лісозаготівельної машини марки John Deere 1710D.

Розповідають. що 14-метрова та 40-тонна машина оснащена шестициліндровим дизельним двигуном потужністю 215 к.с., що приводить в рух тягач, а також дизельним двигуном Scania V8 потужністю 571 л:

  • швидкість при розчищенні становить 0,2-1,5 км/год,
  • витрата палива – від 60 до 80 літрів на годину, залежно від умов.

Для захисту водія шасі було посилено, щоб витримувати розриви вибухових засобів.

Управління DMR здійснюється за допомогою джойстика з кабіни, а позаду знаходиться агрегат з ланцюгами, які на великій швидкості знешкоджують міни на глибині до 40 сантиметрів.

Машина розмінування ScanJack 3500 армії Швеції.

Фото: Försvarsmakten

При виявленні міни вона розбивається або вибухає під дією ланцюгів.

Нагадаємо, деокуповані українські території інженерно-саперний батальйон Командування сил підтримки ЗСУ розпочне очищати за допомогою машин механізованого розмінування GCS-200.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: