fbpx
Сьогодні
16:52 11 Гру 2023

Швеція оголосила про виділення найбільшого пакета допомоги Україні на понад $133 млн

English version here

Фото: ua.news

Сьогодні, 11 грудня, Швеція оголосила про виділення Україні нового пакету допомоги у розмірі 1,4 мільярда крон (133,5 млн доларів).

Про це на спільній пресконференції заявили прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон та міністр міжнародного співробітництва та зовнішньої торгівлі Йохан Форсселл, передає Рубрика із посиланням на Sweden Postsen.

Кошти передусім спрямують на підтримку систем енергозабезпечення, опалення, продовольство, житло та сферу охорони здоров'я.

"На цей момент це найбільша підтримка в рамках двосторонньої допомоги Швеції Україні", – заявив Крістерссон.

З оголошеної загальної суми 900 мільйонів крон піде до Цільового фонду підтримки, відновлення, відбудови та реформування України (URTF) Світового банку. Фонд підтримує інфраструктуру України у сферах енергетики, житлового будівництва, охорони здоров'я та транспорту.

Ще 300 млн крон надійде до фонду Eastern Europe Energy Efficiency and Environment Partnership (E5P), 100 млн крон буде розподілено через Продовольчу програму ООН, 75 млн крон отримає ЮНЕСКО на будівництво укриттів у школах і дошкільних закладах, а 25 мільйонів крон буде розподілено через Шведську службу цивільного захисту (MSB).

Гроші, взяті з бюджету допомоги Швеції, серед іншого підуть на закупівлю обладнання для опалення та передачі потужності в українській електромережі. Йдеться і про інші форми допомоги для українців, наприклад про підтримку притулків.

Міністр міжнародного розвитку, співробітництва та зовнішньої торгівлі Швеції Йоган Форсселл сказав, що саме цього просила українська сторона. Він звинуватив Росію в проведенні свого роду енергетичного тероризму проти України.

"Росія навмисно атакує цивільну інфраструктуру, щоб зробити життя цивільного населення, яке й так зазнало серйозних випробувань, ще важчим", – йдеться в заяві.

Він додав, що цим пакетом Швеція хоче допомогти Україні як побудувати нове, так і відновити зруйноване.

Що відомо про співпрацю України зі Швецією

Нагадаємо, що 5 грудня міністр оборони України Рустем Умєров днями зустрівся із Головнокомандувачем Збройних сил Швеції, генералом Мікаелем Бюденом.

У ході зустрічі сторони обговорили питання локалізація оборонного виробництва в Україні. Також мова йшла про можливість постачання Збройним силам винищувачів Gripen.

Бюден сказав, що питання передачі літаків Gripen Україні обговорюється як на політичному, так і на військовому операційному рівні.

Як відомо, Швеція входить до авіаційної коаліції, метою якої є надання Україні винищувачів. Раніше українські льотчики і наземний персонал мали можливість випробувати у Швеції літаки Gripen.

Так, наприкінці травня уряд Швеції дозволив українським пілотам пройти тренування на винищувачі JAS 39 Gripen. Вони матимуть змогу займатися на тренажерах і здійснювати пробні польоти.

Також уряд Швеції оголосив про виділення 75 мільйонів шведських крон (6,52 мільйона євро) фонду ЮНЕСКО з відновлення й відбудови зруйнованих і пошкоджених шкіл і дитсадків в Україні. Зокрема, облаштування в них укриттів.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: