fbpx
Сьогодні
20:35 23 Лют 2024

Повітряні сили підтвердили знищення російського літака А-50

У п'ятницю ввечері, 23 лютого, російський літак А-50 з позивним "Баян" був знищений Силами оборони України.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на командувача Повітряних сил України Миколу Олещука.

"Баян, ти де?" А-50 із позивним "Баян" долітав!", – написав командувач.

Також Олещук вирішив привітати окупантів "З Днем захисника вітчизни".

Він подякував Головному управлінню розвідки МОУ та всім, хто забезпечив результат.

Російські пропагандистські ЗМІ повідомили, що "невстановлений літальний апарат упав у Канівському районі в Краснодарському краї, на місці падіння горить очерет".

У ГУР також показали фото останнього маршруту російського літака, на яких можна помітити, що він пролітав над Краснодарським краєм.

Фото: t.me/DIUkraine

Різке падіння його швидкості та висоти зафіксували біля міста Єйськ у Краснодарському краї.

Крім того, у ГУР зазначили, що збити вдалося нову модернізовану російську версію літака, а саме А-50У. Його вартість становить 350 мільйонів доларів.

Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський, коментуючи збиття Силами оборони російського літака А-50У, назвав великою честю знищення російських літаків та ворогів.

"Мінус А-50У – чудова робота Повітряних сил та ГУР. Знищення російських літаків та ворогів – це велика честь", – наголосив Сирський.

Раніше Рубрика писала, що українські військові над Азовським морем збили ще один російський А-50.

Довідка про літак А-50

Літак дальнього радіолокаційного стеження А-50 призначений для спостереження за цілями в повітрі, на землі та в морі, а також наведення на них іншої авіації.

Тобто такі літаки можуть визначати розташування українських об'єктів, наприклад систем ППО, авіації, і наводити удари по них.

Як зазначає "Мілітарний", А-50 створений на базі військово-транспортного літака Іл-76, який здійснив свій перший політ 19 грудня 1978 року. Він розроблявся для заміни на той момент вже застарілого Ту-126.

За радянських часів промисловість встигла виробила близько 31 борт, утім наразі робочих залишилося близько 12 у різних варіаціях: 9 — на озброєнні ПКС рф у варіаціях А-50 та А-50У (3 і 6 відповідно), решта — на озброєнні Збройних сил Індії.

Знищення літаків А-50 та Іл-22 РФ

Нагадаємо, увечері 14 січня українські військові уразили два російські літаки над Азовським морем.

А у Повітряних силах ЗСУ заявили, що це стало своєрідною помстою за обстріл Дніпра, що стався 14 січня 2023 року.

Пізніше вдень речник Повітряних сил Юрій Ігнат повідомив, що російський літак Іл-22, який було збито українськими військовими 14 січня над Азовським морем, міг долетіти до аеродрому. Однак він не підлягає відновленню.

Нагадаємо, вже 19 січня в акваторії Азовського моря було зафіксовано російський літак далекого радіолокаційного виявлення А-50. 21 січня стало відомо, що внаслідок пошкодження повітряного командного пункту Іл-22 над Азовським морем загинув командир російського літака.

Зазначимо, що більше літальних апаратів російські ВКС втратили лише під час заколоту Пригожина. Тоді за весь період війни "вагнерівці" стали першими, хто збив Іл-22, яких у росії не більше 10 одиниць.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: