fbpx
Сьогодні
09:46 22 Лют 2024

Столтенберг заявив, що з F-16 Україна матиме право атакувати військові цілі у рф

English version here

Фото: Europa Press

Кожен союзник сам вирішуватиме, чи постачати винищувачі F-16 в Україну, проте вона має право на самооборону, що передбачає можливість завдання ударів по російських військових цілях за межами України.

Як пише Рубрика з посиланням на Радіо Свобода, про це Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав у інтерв'ю радіостанції RFE/RL у Брюсселі.

Генсек НАТО вважає, що смерть російського опозиційного політика Олексія Навального й перші за кілька місяців просування Росії на полі бою мають сприяти зосередженню НАТО та його союзників на допомозі Україні.

За його словами, виведення українських військ з міста Авдіївка після місяців інтенсивних боїв демонструє необхідність більшої військової допомоги, "аби гарантувати, що росія не зможе досягти подальших успіхів".

"Я твердо переконаний, що найкращий спосіб ушанувати пам'ять Олексія Навального – це забезпечити, щоб президент (Росії Володимир) Путін не переміг на полі бою, а Україна перемогла", – сказав Столтенберг.

У той час як пакет допомоги з боку США застряг у Палаті представників, інші країни, зокрема Швеція, Канада і Японія, посилили підтримку України, наголосив він.

"Звичайно, ми зосереджені на Сполучених Штатах, але ми також бачимо, як інші союзники справді активізуються й надають значну підтримку Україні", – зауважив Столтенберг.

На запитання, коли Україна матиме змогу використовувати винищувачі F-16, він відповів, що не може сказати точно.

При цьому зазначив, що всі союзники України хочуть цього якомога швидше, але ефект від F-16 буде сильнішим, якщо пілоти та технічний персонал будуть добре підготовлені.

"Тому, гадаю, ми повинні прислухатися до військових експертів щодо того, коли саме будемо готові чи коли члени Альянсу будуть готові доставляти F-16, – сказав він. – Чим швидше, тим краще".

За словами Столтенберга, кожен союзник сам вирішуватиме, чи постачати F-16 в Україну. Водночас, додав він, Україна має право на самооборону, що передбачає можливість завдання ударів по російських військових цілях за межами України.

Як повідомлялося, Швеція оголосила про 15-й пакет допомоги – найбільший від початку повномасштабного вторгнення – на 684 млн доларів. Він включає бойові катери, міни, артилерійські боєприпаси, засоби ППО та ін.

Канада заявила, що прискорить надання понад 800 безпілотників на суму 70 млн доларів США.

Токіо надасть 106 млн доларів на відновлення України від наслідків війни, зокрема на розмінування та інфраструктуру.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: