fbpx
Сьогодні
14:59 19 Січ 2024

росія вже задіяла інший літак А-50, але подалі від України, - британська розвідка

English version here

Фото: Wikimedia Commons

російська федерація після збиття Силами оборони України одного російського літака дальнього радіолокаційного виявлення А-50 над акваторією Азовського моря уже почала застосовувати інший А-50, однак вже подалі від території України.

Про це у соцмережі Х повідомляє Міноборони Британії з посиланням на дані розвідки, пише Рубрика.

"Схоже, що 17 січня 2024 року Повітряні сили РФ вже почали застосовувати інший літак А-50, проте цього разу над сушею російської території у Краснодарському краї, подалі на схід від України. Такий крок свідчить про зниження схильності до ризику щодо літаків і спробу зберегти A-50, що залишилися, із втратою його загальної ефективності над Україною", – заявили у відомстві.

Зазначається, що попри відсутність офіційної позиції росії щодо втрати свого літака А-50 таке рішення москви демонструє мовчазне визнання рф успішно проведеної операції українцями проти дорогоцінного російського повітряного об'єкта.

"Якщо би втрата А-50 відбулася випадково, навряд чи знадобилося б таке рішення", – додали у Міноборони.

Довідка про літак А-50

Літак дальнього радіолокаційного стеження А-50 призначений для спостереження за цілями в повітрі, на землі та в морі, а також наведення на них іншої авіації.

Тобто такі літаки можуть визначати розташування українських об'єктів, наприклад систем ППО, авіації, і наводити удари по них.

Як зазначає "Мілітарний", А-50 створений на базі військово-транспортного літака Іл-76, який здійснив свій перший політ 19 грудня 1978 року. Він розроблявся для заміни на той момент вже застарілого Ту-126.

За радянських часів промисловість встигла виробила близько 31 борт, утім наразі робочих залишилося близько 12 у різних варіаціях: 9 — на озброєнні ПКС рф у варіаціях А-50 та А-50У (3 і 6 відповідно), решта — на озброєнні Збройних сил Індії.

Знищення літаків А-50 та Іл-22 РФ

Нагадаємо, увечері 14 січня українські військові уразили два російські літаки над Азовським морем.

Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний вже офіційно підтвердив знищення російського літака дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та повітряного пункту управління противника Іл-22.

А у Повітряних силах ЗСУ заявили, що це стало своєрідною помстою за обстріл Дніпра, що стався 14 січня 2023 року.

Пізніше вдень речник Повітряних сил Юрій Ігнат повідомив, що російський літак Іл-22, який було збито українськими військовими 14 січня над Азовським морем, міг долетіти до аеродрому. Однак він не підлягає відновленню.

Зазначимо, що більше літальних апаратів російські ВКС втратили лише під час заколоту Пригожина. Тоді за весь період війни "вагнерівці" стали першими, хто збив Іл-22, яких у росії не більше 10 одиниць.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: