fbpx
Сьогодні
10:24 03 Лют 2024

У Канаді розглядають можливість надання Україні авіаційних ракет CRV7

English version here

Фото: Вікіпедія

Десятки тисяч ракет класу "повітря-земля", які підлягають утилізації, може Україні передати Канада: поки що таку можливість тільки розглядають.

Про це повідомляє CBC.

Як зазначають у виданні, на засіданні парламенту напередодні лідер опозиційної Консервативної партії Канади П'єр Пуальєвр вимагав відправити ракети CRV7 Україні. Він наголосив, що краще віддати боєприпаси Україні, ніж утилізувати.

"Замість того, щоб змусити канадців платити мільйони доларів за виведення з експлуатації цієї зброї зброю слід віддати Україні, яка може використовувати її для захисту суверенітету", – сказав він.

Наголошують, що канадські збройні сили мають на озброєнні 83 303 ракети CRV7, які були розроблені у 1980-х роках та зняті з озброєння на початку 2000-х.

Три роки тому уряд підписав контракт на їх утилізацію протягом кількох років.

Як у виданні повідомляють, Департамент національної оборони Канади розглядає ці ракети як частину можливого майбутнього пакета військової допомоги, проте не всі ракети мають боєголовки.

Речник міністра оборони Канади також підтвердив, що уряд розглядає можливість передачі ракет. Але у відомстві вважають, що перш ніж відправити ракети в Україну, потрібно дізнатися потреби української армії та ефективність ракет.

"Перш ніж відправити обладнання в Україну, ми тісно координуємо свої дії з Україною, щоб пересвідчитися, що допомога буде відповідати її військовим потребам", – додав він.

Що відомо про ракети CRV7

У Канаді називаються ці ракети "озброєнням холодної війни". Вони були виготовлені у 1980-х роках, а зняті з виробництва на початку 2000-х років.

CRV7 – авіаційна некерована ракета канадської розробки калібру 70 мм зі складним оперенням. Вона призначена для ударів по наземних цілях.

Що відомо про допомогу Канади

Попри те, що Канада розташована далеко від України, американська країна разом з США підтримала українців у загарбницькій війні, яку розв'язала Росія.

Із січня 2022 року Канада вже виділила Україні понад 8,9 мільярда доларів на різнобічну підтримку, включно із 4,95 мільярдами доларів прямої фінансової підтримки та понад 1,8 мільярда доларів військової допомоги.

Нагадаємо, на початку жовтня Канада виділила Україні новий пакет оборонної допомоги для ведення бойових дій у холодний період року.

Зокрема, країна надавала танки Leopard 2, системи протиповітряної оборони, артилерію до бронетехніки та боєприпаси. Окрім того, 200 броньованих машин Senator, які раніше Канада обіцяла передати Україні, вже вироблені.

Українські військові також вже отримали партію новітніх броньованих автомобілів.

З моменту незаконної окупації Криму росією у 2014 році Канада запровадила санкції проти понад 2600 фізичних та юридичних осіб.

А наприкінці жовтня представники Канади на зустрічі радників із національної безпеки та зовнішньої політики запропонували створити коаліцію країн, що сприятиме поверненню депортованих країною-агресоркою українських дітей.

Нещодавно стало відомо, що Канада виділить Україні 1,3 млрд канадських доларів (понад 947 млн доларів США) на військову допомогу. Ці кошти будуть нараховані до 2026 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: