fbpx
Сьогодні
18:33 22 Лют 2024

Гарантії безпеки: Україна та Данія підписали десятирічну угоду

English version here

Уряди України та Данії підписали десятирічну безпекову угоду, гарантує підтримку Україні у наступні 10 років у межах двостороннього договору.

Про це заявила прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен, повідомляє barrons.com.

Як зазначила очільниця данського уряду, угода передбачає, що Данія зобов'язується підтримувати Україну як у військовій, так і в цивільній сферах протягом наступних десяти років.

"Це найсерйозніша ситуація у сфері політики безпеки з часів закінчення холодної війни. І данський уряд не може не підкреслити, наскільки важливо, щоб Україна отримала необхідний їй військовий потенціал. Якщо ми не будемо стояти разом, Україна не встоїть, і тоді потенційно не встоїть і Європа", – сказала посадовиця.

Угода допоможе підтримати здатність України захистити країну від росії, а також стримати майбутні російські напади.

Згідно з програмою, Україна зобов'язується впроваджувати необхідні реформи, спрямовані на розвиток демократії та боротьбу з корупцією, щоб прокласти шлях до майбутнього членства в ЄС і НАТО.

"Цими зобов'язаннями ми посилаємо дуже чіткий і недвозначний сигнал міжнародній спільноті, що ми повністю підтримуємо Україну, в тому числі і в довгостроковій перспективі", – вважає політикиня.

Як зауважують, допомога фінансуватиметься з данського фонду підтримки України, який сьогодні оцінюється у 69,1 мільярда данських крон.

Згідно з останніми даними німецького інституту світової економіки, Данія є четвертим найбільшим донором військової допомоги Україні.

Пуск ракети ЗРК NASAMS.

Пуск ракети ЗРК NASAMS. Фото: Ілюстративне / з відкритих джерел

"Данія є однією з країн, які найбільше підтримують Україну, і я пишаюся цим", – заявила прем'єр-міністерка.

Окрім того, зобов'язання Данії у сфері безпеки містять також навчання українських військовослужбовців.

Український артилерист

Український артилерист у складі екіпажу 2С22 "Богдана" несе снаряд. Фото: Ілюстративне / з відкритих джерел

"Це також є передвісником набагато тіснішої співпраці між Данією та Україною, яка, серед іншого, містить співпрацю у сфері кібербезпеки та розвідки", – заявив міністр оборони Троельс Лунд Поульсен у своїй заяві.

Варто додати, що 22 лютого прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен анонсувала новий пакет військової допомоги Україні на суму майже 250 млн доларів.

Що відомо про підписання безпекових угод з європейськими країнами

Раніше країни G7 погодилися надати Україні двосторонні гарантії безпеки на саміті НАТО у Вільнюсі. До цієї ініціативи долучилися понад 20 країн.

Велика Британія стала першою країною, яка уклала остаточну угоду.

Варто додати, що угода України та Великої Британії стала неприємним сюрпризом для росії. Українська влада обіцяє цьогоріч москві ще більше подібних сюрпризів.

А 16 лютого схожу угоду про співробітництво між країнами у сфері безпеки Україна підписала з Німеччиною.

Також  у цей день глава держави Володимир Зеленський та французький лідер Емануель Макрон підписали двосторонню угоду про гарантії безпеки для України – вона діятиме 10 років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: