fbpx
Сьогодні
18:01 20 Лют 2024

В Україну вдалося повернути ще 11 дітей

English version here

Україні вдалося повернути 11 дітей, яких росіяни депортували на свою територію або утримувала в окупації.

Про це розповів уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець, пише Рубрика.

Серед повернутих дітей – 6 дівчаток, серед яких дві рідні дворічні сестрички-двійнята, та 5 хлопчиків. Найменшій повернутій дитині — 2 роки, найстаршій — 16 років. Двох діток зустрічали з каретою швидкої, оскільки одна дитинка зовсім не може пересуватися.

"Українців вдалося повернути з ТОТ та РФ за посередництва Держави Катар та за підтримки ЮНІСЕФ, а також сприяння у роботі Державної прикордонної служби. Це повернення, як і всі інші, відбулося у межах реалізації затвердженого плану дій Президента України Bring Kids Back UA. Напрацюванням шляху повернення та всім процесом займався Офіс Омбудсмана спільно з іншими органами державної влади. Рідні дітей звернулися до нашої інституції, аби повернути примусово переміщених і депортованих українців на Батьківщину", – йдеться у повідомленні.

Спільно з українською командою дітей зустрічав Посол Катару в Україні Гаді Аль-Гаджрі.

Лубінець зазначив, що доля дітей трагічна — вони вимушені були пережити окупацію рідних міст, бомбардування та поранення, смерть рідних. Деяких РФ примусово паспортизувала та навіть знайшла їм "опікунів".

"Тепер українці вдома. Наше завдання не тільки подбати про логістичний, безпековий та інші напрямки повернення, але й надалі забезпечити отримання дітьми психологічної, гуманітарної допомоги, залучаючи до цього партнерів. Ми продовжимо працювати, щоб повернути додому викрадених росіянами українських дітей та сприяти возз'єднанню родин!", – розповів уповноважений. 

Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, на підконтрольну територію України з окупованого лівобережжя Херсонщини вдалося повернути 14-річну дівчинку-сироту та чотирьох інших дітей з їхніми батьками.

Нагадаємо, з початку повномасштабної російської агресії військові ворожої армії вивозять українських дітей в рф та підконтрольні їм території. В Україні створили мапу таборів, в які направляють дітей.

Окрім того, національний спротив повідомляє, що на тимчасово захоплених територіях російські окупанти затримують дітей, аби тиснути на їхніх батьків.

Також відомо, що росіяни вербують кримських школярів до "Юнармії".

Як повідомив  омбудсмен Лубінець, що офіційно підтверджена депортація понад 19,5 тисячі українських дітей.

Росія неохоче йде на контакт щодо повернення депортованих дітей в Україні, окрім того, відомі непоодинокі випадки усиновлення маленьких українців російськими родинами, навіть попри те, що вдома їх чекають рідні.

Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, Україна та Канада запустили роботу Міжнародної коаліції за повернення українських дітей.

Вісьмох українських дітей, яких вивезли російські загарбники з окупованих територій, розшукали міжнародні детективи: для цього були залучені близько 60 слідчих із 23 країн.

За участі Мінреінтеграції з тимчасово захопленої російськими загарбниками території Запорізької області повернули ще одну дитину.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: