fbpx
Сьогодні
Колонка 14:54 15 Лют 2024

Повернути українських дітей додому: чим важлива нова резолюція ПАРЄ

З початку повномасштабної війни росіяни депортували на територію рф понад 19,5 тисяч дітей. Таку цифру наводить Генеральна прокуратура України. Проте за неофіційними даними, їх може бути декілька сотень тисяч. Повернення українських дітей додому завдання критичної ваги, але водночас це вкрай складна процедура із залученням міжнародних партнерів — організацій та третіх країн. Наразі Україні вдалося повернути лише кілька сотень дітей. За словами уповноваженої президента з прав дитини Дар'ї Герасимчук, ці діти розповідають про те, що потерпали від насильства з боку загарбників. 

Крім того, через російську агресію ще понад мільйон дітей були вимушені виїхати з України та шукати прихистку в європейських країнах. І чим довше триває війна, тим менше залишається шансів на їхнє повернення додому. 

25 січня цього року Парламентська асамблея Ради Європи одноголосно ухвалила резолюцію, яка стосується становища українських дітей — депортованих, примусово переміщених до росії, білорусі, на тимчасово окуповані території України, а також евакуйованих до країн Європи. Розбираємо, навіщо ця резолюція і які рішення вона пропонує.

У дітей стирається українська ідентичність — і з їхніх документів, і з їхньої пам'яті

Депортацію українських дітей, яка вже визнана на міжнародному рівні воєнним злочином, ПАРЄ тепер ще й визнає геноцидом ( це вже другий подібний документ, перший ухвалили навесні 2023-ого року). Українських дітей на території рф буквально перетворюють на росіян. Їм роздають паспорти ворожої держави та віддають на усиновлення, під опіку або в прийомні сім'ї. Повністю стираючи українську ідентичність — і з документів, і з пам'яті. 

ПАРЄ закликала всі представлені в ній держави засудити на рівні національних парламентів російські воєнні злочини проти дітей України, а також визнати депортації, насильницькі переміщення та невиправдані затримки з репатріацією українських дітей, що відбулися під час війни, — злочинами. Ця декларація важлива, адже не дає забути про проблему, підсвічує її та звертає на неї додаткову увагу, називаючи речі своїми іменами.

Потреби депортованих дітей з інвалідністю також враховані в резолюції ПАРЄ 

До резолюції також увійшли пропозиції Української мережі за права дитини. Голова правління УМПД Дар'я Касьянова звернула увагу, що в попередньому документі ПАРЄ не були враховані потреби дітей з інвалідністю. Для їх повернення з депортації потрібно розробляти окремі шляхи та надавати додаткові ресурси на транспорт та супровід. Парламентська асамблея Ради Європи дослухалася до пропозицій Української мережі за права дитини, і потреби дітей з інвалідністю додали до тексту резолюції. Зокрема йдеться про те, що для їхнього повернення з депортації потрібно розробляти окремі шляхи та надавати додаткові ресурси на транспорт та супровід. 

Важливо, щоб перебуваючи за кордоном, діти зберігали тісний зв'язок з Україною 

Безпека дітей — на першому місці. Від початку повномасштабного вторгнення мільйони дітей евакуювали з України в безпечніші країни. Так, за підтримки міжнародної благодійної організації Партнерство "Кожній дитині" багато прийомних, патронатних сімей, дитячих будинків сімейного типу та опікунів знайшли тимчасовий прихисток на території європейських країн. У перші дні повномасштабної війни ми допомагали їм евакуюватися з регіонів, які інтенсивно обстрілювалися або були окуповані росіянами. 

За ці два роки діти встигли адаптуватися на новому місці. Деякі з них уже розмовляють іноземними мовами, мають інше оточення, мають нових друзів — адаптація в нових країнах потрібна і неминуча. Та водночас діти віддаляються від України.

Відтак, у своєму документі Парламентська асамблея ради Європи відзначила ще один дуже значний момент щодо повернення українських дітей — з європейських країн на батьківщину.  

Резолюція визнала те, що, перебуваючи тривалий час на території європейських держав, далеко від дому, діти мають продовжувати зберігати зв'язок з Україною — підтримувати родинні зв'язки, навчатися рідною мовою, підтримувати культурні традиції та зберігати культурні цінності. Підтримуючи такий зв'язок, у разі повернення в майбутньому в Україну дитина зможе легко реінтегруватися.

Увага світу — на українських дітей

Попри те, що резолюція Парламентської асамблеї Ради Європи по суті є політичним, декларативним документом і має статус рекомендації — для України це рішення все одно надзвичайно важливе. Оскільки європейським державам треба постійно нагадувати про те, що чинить росія з українськими дітьми. І як саме треба сприяти їхньому поверненню додому.

Матеріал створений за підтримки міжнародної благодійної організації Партнерство «Кожній дитині» 

455

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: