fbpx
Сьогодні
10:21 17 Лют 2024

В ISW вважають, що українські підрозділи здійснюють відносно контрольований відхід з Авдіївки

Фото: Oleg Palchyk

Наразі з Авдіївки Донецької області українські підрозділи "здійснюють відносно контрольований відхід"

Про це пише Рубрика, посилаючись на Інститут вивчення війни (ISW).

Як нагадують американські аналітики, Головнокомандувач Збройних сил України генерал-полковник Олександр Сирський уночі, 17 листопада, оголосив про вихід українських сил з Авдіївки на більш вигідні оборонні позиції, щоб уникнути оточення та зберегти життя українських військовослужбовців.

Російські джерела стверджують, що українські війська масово відходять, і що відхід українських військ стає все більш хаотичним та затратним.

Однак, американські фахівці не спостерігали жодних візуальних доказів масового або хаотичного відходу українських військ.

А постійне незначне просування російських військ в Авдіївці та навколо неї дозволяє припустити, що українські війська наразі здійснюють відносно контрольований відхід з населеного пункту.

Також російські джерела твердять, що війська рф також просунулися на сході Авдіївки до південно-західної околиці Авдіївки, далі на південь уздовж вулиці Грушевського і на захід від Авдіївки в напрямку ґрунтових доріг, якими українські війська постачають позиції на сході й півдні Авдіївки.

Російські військові блогери стверджують, що окупанти близькі до того, щоб перерізати або вже перерізали одну з ґрунтових доріг, що з'єднує Авдіївку з Ласточкиним (на захід від Авдіївки).

Російські джерела стверджували, що загарбники близькі до оточення решти українських сил у центральній, східній та південній частинах Авдіївки. До того ж один російський блогер стверджував, що трохи більше кілометра відділяє російські позиції на західній околиці Авдіївки від російських позицій на півдні Авдіївки.

Наразі ISW оцінює, що приблизно три з половиною кілометри відокремлюють російські позиції в цих двох районах, спираючись на наявні візуальні докази.

Фахівці припускають, що українським силам, можливо, доведеться проводити контратаки, щоб здійснити впорядкований вихід з Авдіївки. А російські зусилля, спрямовані на те, щоб ускладнити або запобігти виведенню українських військ, можуть стати досить виснажливими.

Ключові висновки ISW за 16 лютого:

  • Німеччина і Франція підписали двосторонні угоди про гарантії безпеки з Україною 16 лютого.
  • Офіційні особи НАТО все частіше попереджають, що Росія становить значну загрозу безпеці Альянсу.
  • Дані незалежних російських опитувань свідчать про те, що більшість росіян здебільшого апатично ставляться до війни росії в Україні. Особливо ті росіяни, які особисто не втратили членів сім'ї в Україні й, таким чином, можуть повністю уникати думок про війну.
  • Російська реакція на повідомлення про смерть ув'язненого опозиційного політика Олексія Навального 16 лютого була відносно приглушеною.
  • Нещодавно російські війська здійснили підтверджені просування вздовж лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна, на північний захід від Бахмута, а також поблизу Авдіївки.
  • Путін продовжує позиціювати себе як залучений та ефективний лідер воєнного часу.
  • Підконтрольні росії суди в окупованій Україні продовжують виносити суворі вироки українським військовополоненим.

Що відомо про ситуацію, що склалася в Авдіївці

Авдіївку називають "воротами до Донецька", російські загарбники з осені 2023 року намагаються захопити місто. Як зазначають українські військові, росіяни втрати у боях за Авдіївку десятки тисяч солдатів. У ЗСУ наголошували, що ситуація в Авдіївці наближається до критичної.

Ще 15 лютого, пресслужба третьої штурмової бригади офіційно підтвердила, що їх передислокували в район Авдіївки для посилення української оборони.

За словами офіцера третьої окремої штурмової бригади Олександра Бородіна, росіяни залучили до боїв сили двох регулярних армій, а співвідношення на рівні бригад становить 7 до 1. Окупанти збільшують використання керованих авіабомб та фосфорних бомб.

Згодом у Третій штурмовій розповіли, що на одній з ділянок бійці перебували на 360 градусів в оточенні ворога, але "кільце" вдається розкрити.

Окрім того, російські сили намагаються перерізати лінію постачання, вони переважають у силах, бо російське командування має практично необмежені людські ресурси та техніку.

А вже 16 лютого стало відомо, що українські війська вирішили відійти з укріпрайону "Зеніт" в Авдіївці.

Варто зазначити, що третя штурмова уже "стерла" в Авдіївці два підрозділи російських військових.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: