fbpx
Сьогодні
08:42 17 Лют 2024

Тарнавський підтвердив, що Сили оборони вийшли з Авдіївки на заздалегідь підготовлені позиції

Українські Сили оборони, відповідно до отриманого розпорядження від Головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, вийшли з Авдіївки на заздалегідь підготовлені позиції.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Telegram-канал командувача оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександра Тарнавського.

Зауважимо, що Головком у ніч на 17 лютого оголосив про виведення українських підрозділів з Авдіївки Донецької області.

Як повідомив Сирський, на цей час військові вживають заходів для стабілізації обстановки та утримання займаних позицій.

Авдіївка

Авдіївка Донецької область. Фото: DeepStateMap

"Виходячи з оперативної обстановки, яка склалася довкола Авдіївки, з метою уникнення оточення та збереження життя і здоров'я військовослужбовців, прийняв рішення про виведення наших підрозділів з міста й перехід до оборони на більш вигідних рубежах", – наголосив Сирський.

Своєю чергою Тарнавський зауважив, що у ситуації, коли ворог наступає по трупах своїх же солдатів із перевагою снарядів десять до одного, під постійними бомбардуваннями – виведення українських бійців з міста – це єдине правильне рішення.

"Оточення наших сил в Авдіївці не було допущено, особовий склад виведено, після чого наші воїни зайняли оборону на визначених рубежах", додав командувач угруповання військ "Таврія".

Окрім того, командир 3-ї окремої штурмової бригади Андрій Білецький прокоментував відхід наших воїнів з Авдіївки, подякував командуванню за виважене рішення й зазначив, що бій триває.

"Дякую бійцям за гідний бій, який дали ворогу в Авдіївці, в умовах тотальної кількісної переваги росіян у живій силі, в техніці, у снарядах. Зробили все, і навіть більше. Дякую за стійкість кожному. Відходимо на підготовлені позиції, щоб повернутися і завдати ще сильнішого удару", заявив військовий.

Нагадаємо, ще ввечері 16 лютого Тарнавський повідомляв, що станом на 21:00 16 лютого в Авдіївці тривають важкі бої, на коксохімічному заводі палає пожежа через удари росіян.

"У межах міста Авдіївка тривають важкі бої. Противник продовжує завдавати артилерійських обстрілів та масованих бомбових ударів, практично стираючи місто з лиця землі.

Ворог кидає на штурм всі резерви, перекидаючи їх з інших напрямків, та намагається протиснути нашу оборону. Сили оборони України продовжують стримувати російських окупантів, які переважають кількісно в особовому складі, артилерії та авіації", повідомив він.

За даними Тарнавського, з початку доби в районі Авдіївки українські війська відбили більш ніж 30 атак росіян. Агресор здійснив 20 авіаударів і понад півтори сотні артилерійських обстрілів.

"Зі зруйнованих позицій українські воїни виходять маневром і закріплюються на нових рубежах оборони.

Підкреслюю, пріоритет – збереження життя наших бійців. Тому в разі потреби вони відходять на нові позиції. На превеликий жаль, під час одного з таких виходів декілька наших бійців потрапили в полон. Будемо боротися за звільнення кожного побратима", наголосив Тарнавський.

Що відомо про ситуацію, що склалася в Авдіївці

Авдіївку називають "воротами до Донецька", російські загарбники з осені 2023 року намагаються захопити місто. Як зазначають українські військові, росіяни втрати у боях за Авдіївку десятки тисяч солдатів. У ЗСУ наголошували, що ситуація в Авдіївці наближається до критичної.

Ще 15 лютого, пресслужба третьої штурмової бригади офіційно підтвердила, що їх передислокували в район Авдіївки для посилення української оборони.

За словами офіцера третьої окремої штурмової бригади Олександра Бородіна, росіяни залучили до боїв сили двох регулярних армій, а співвідношення на рівні бригад становить 7 до 1. Окупанти збільшують використання керованих авіабомб та фосфорних бомб.

Згодом у Третій штурмовій розповіли, що на одній з ділянок бійці перебували на 360 градусів в оточенні ворога, але "кільце" вдається розкрити.

Окрім того, російські сили намагаються перерізати лінію постачання, вони переважають у силах, бо російське командування має практично необмежені людські ресурси та техніку.

А вже 16 лютого стало відомо, що українські війська вирішили відійти з укріпрайону "Зеніт" в Авдіївці.

Варто зазначити, що третя штурмова уже "стерла" в Авдіївці два підрозділи російських військових.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: