fbpx
Сьогодні
10:58 14 Лют 2024

Фінансування США для України: спікер Палати представників хоче зустрітися з Байденом

English version here

Фото: REUTERS

Спікер Палати представників Майк Джонсон, перш ніж продовжити роботу над проєктом із фінансуванням для України та Ізраїлю, хоче особистої зустрічі з президентом Сполучених Штатів Америки Джо Байденом.

Про це пише телеканал NBC з посиланням на джерело, близьке до Джонсона, цитує ЄП.

За даними співрозмовника каналу, Джонсон і його співробітники просили про зустріч з Байденом через високопосадовців Білого дому кілька разів за останні два місяці.

Останнє прохання про зустріч надійшло ще понад тиждень тому, за кілька днів до того, як Сенат ухвалив двопартійний пакет законів про національну безпеку вартістю 95 мільярдів доларів, а республіканці в Палаті представників оголосили імпічмент міністру внутрішньої безпеки Алехандро Майоркасу.

Прохання Джонсона про зустріч не обов'язково стосувалося версії Сенату щодо додаткової допомоги, а скоріше загального шляху просування законодавчого пакета, додає телеканал.

Водночас представник Білого дому вказав на непослідовність спікера і порадив Джонсону завершити "переговори, які він веде сам з собою". А також припинити відкладати потреби національної безпеки в ім'я політики.

"Ця мова тіла говорить: "Я знаю, що я в скрутному становищі. Будь ласка, виручіть мене"", – заявило джерело з Демократичної партії.

Байден зустрічався з Джонсоном та іншими лідерами Конгресу менше ніж місяць тому, щоб обговорити двопартійну імміграційну угоду, яка б розблокувала допомогу Україні. Джонсон тоді назвав цю зустріч "продуктивною".

Що відомо про розгляд законопроєкту надання допомоги Україні, Ізраїлю та Тайвані

Нагадаємо, 9 лютого стало відомо, що Сенат США проголосував за продовження розгляду питання з виділенням фінансування для України, Ізраїлю та союзників у Індо-Тихоокеанському регіоні у вихідні. За це проголосували 64 сенатори, проти виступили 19.

А вже 11 лютого верхня палата Конгресу Сполучених Штатів (Сенат) проголосувала за припинення дебатів та внесення поправок до законопроєкту HR 815. Він передбачає виділення $95 мільярдів на підтримку України, Ізраїлю й Тайваню.

До того ж 13 лютого стало відомо, що сенатори Сполучених Штатів ухвалили клопотання про припинення дебатів щодо законопроєкту про виділення допомоги Україні та Ізраїлю та Тайваню.

Варто додати, що спікер Палати представників Конгресу Сполучених Штатів Америки республіканець Майк Джонсон розкритикував законопроєкт Сенату США про допомогу Україні та Ізраїлю за відсутність заходів, які могли б зупинити рекордний потік мігрантів через кордон США та Мексики.

Однак пізніше 13 лютого, Сенат США схвалив законопроєкт з допомогою Україні, Ізраїлю та Тайваню на 95 млрд доларів. Зокрема, для України передбачено понад 60 млрд доларів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: