fbpx
Сьогодні
Відео 11:59 08 Лют 2024

На Чернігівщині в центрі села знайшли російську авіабомбу ФАБ-500

Фото: скриншот відео

Вибухотехніки поліції Чернігівської області знешкодили бойову частину ворожої авіабомби, виявлену посеред села Нова Басань на Чернігівщині.

Про це повідомляє поліція Чернігівської області на своїй сторінці в Фейсбуці, інформує Рубрика.

Зазначається, що вибухонебезпечний предмет надзвичайної руйнівної сили майже два роки пролежав поблизу господарської будівлі одного з обійсть в селі Нова Басань.

Цей населений пункт належить до числа найбільш постраждалих під час російської окупації частини Чернігівської області.

"Небезпечна знахідка — конструктивний елемент фугасної авіаційної бомби ФАБ-500. Самої лише вибухової речовини він містить майже пів центнера. Бойова частина бомби не спрацювала ще у березні 2022 року, коли російські загарбники намагалися через це село вести наступ на Київ. Відтоді предмет надзвичайної руйнівної сили лежав під стіною господарської будівлі, нічим не прикритий. Повз нього щодня ходили люди, не розуміючи, що це таке і якій небезпеці вони себе піддають", — розповів вибухотехнік поліції Володимир Бочка.

За словами правоохоронців, лише через два роки на підозрілий предмет звернули увагу й зателефонували до поліції.

За викликом прибули фахівці вибухотехнічного відділу поліції Чернігівщини, які підтвердили виняткову небезпеку знахідки.

Поліцейські транспортували бойову частину авіабомби на тимчасовий полігон для знешкодження подібних предметів. В подальшому смертельно небезпечну знахідку було знищено за допомогою спеціального вибухотехнічного обладнання та штатних вибухових речовин.

Зазначимо, що з початку повномасштабної війни вибухотехніки Національної поліції України знешкодили близько 40 бойових частин ворожих крилатих ракет та понад 30 фугасних авіабомб.

Довідка

ФАБ-500 — радянська 500-кілограмова авіаційна бомба з фугасною боєголовкою, яку переважно використовують ВКС Росії, колишні учасники СРСР та країни-замовники. Оригінальна модель М-54 випущена в 1954 році, у формі, легкої для перевезень важким бомбардувальником; версія М-62 з низьким опором у 1962 році була призначена для зовнішньої лафети винищувача-бомбардувальника. Бомба некерована, має один носовий запобіжник та сумісна з більшістю радянських літаків.

  • Висота спуску: 570 – 12 000 метрів
  • Швидкість випуску: 500 – 1 900 км/год

ФАБ-500 вражає мету вибухом, осколками корпусу та ударною хвилею. Використовує контактний підривник миттєвого (за цілями, розташованими на поверхні землі) і уповільненого (за цілями, під землею або всередині об'єкта) дії. При вибуху ФАБ-500 утворюється вирва діаметром ~ 8,5 метрів та 3 метри глибиною.

Нагадаємо, що в Херсонській області сапери також знищили авіабомбу ФАБ-500, яка знаходилася на подвір'ї житлового будинку.

"Бомба пролежала в хліві господаря досить довгий період", – повідомили в Міноборони.

За їх даними, вирва, яка утворилася у ході підриву – в радіусі 18,5 м та глибиною 6 метрів, а вибухова хвиля сягала до 1,5 км.

"Важко, навіть, уявити які негативні наслідки могли бути у разі її вибуху в населеному пункті", – додали в міністерстві.

Також повідомлялось, , що у тимчасово захопленому місті Зимогір'я Луганської області російський літак "упустив" авіабомбу ФАБ-500. Місцевих мешканців евакуювали.

Окрім того повідомлялось, що майже дві доби на тимчасово окупованій Луганщині загарбники намагалися знешкодити авіаційну бомбу, що зійшла з російського літака на житлову забудову Рубіжного.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: