fbpx
Сьогодні
12:49 13 Лют 2024

Секерський попросив вибачення в України за інцидент з розсипаним зерном

Фото: facebook / rafal mekler

Міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський перепросив у України за інцидент з розсипаним зерном, що стався напередодні.

Про це пише Рубрика, посилаючись на заяву очільника відомства, якого процитувала пресслужба Міністерства сільського господарства та сільського розвитку Польщі.

Як зазначили, глава польського міністерства назвав висипання зерна "не зовсім адекватною формою протесту".

Однак він водночас додав, що до неї "часто вдаються фермери в різних країнах".

"Фермери не опанували свої емоції, але слід пам'ятати, що вони перебувають у дуже складній економічній ситуації. Напередодні весняно-польових робіт у них немає грошей на купівлю добрив та засобів захисту рослин. Важко не зрозуміти їх відчай", підкреслили у заяві польського міністра.

Секерський також зазначив, що виступає за діалог і прямі переговори як найкращу форму розв'язання складних проблем.

"Від імені польських фермерів я прошу вибачення за такий акт відчаю і прошу розуміння їхньої надзвичайно складної ситуації.

Ми ведемо технічні переговори з українським Міністерством сільського господарства, під час яких хочемо визначити умови торгівлі, які б обмежили наплив товарів, що підривають стабільність агропродовольчих ринків", – підкреслили в заяві міністра.

Водночас очільник польського відомства назвав "не зовсім стриманою" реакцію української влади. На його думку, "занадто різкою була форма заяв заступника міністра економіки, а раніше мера Львова, інші українські політики також були надто емоційними у своєму спілкуванні".

"Я розумію невдоволення української влади до труднощів з експортом сільськогосподарської продукції. Я також повністю усвідомлюю, що торгівля йде в обох напрямках, і ми також експортуємо в Україну", наголосив Секерський.

Глава міністерства вважає, що "польські фермери допомагали Україні й хочуть допомагати й надалі".

"Однак вони хотіли б, щоб ця допомога йшла на користь українському бюджету, на користь фермерам, а не олігархам, які володіють величезними площами землі для вирощування зернових та інших видів сільськогосподарського виробництва.

Саме вони в основному стоять за цим величезним імпортом, який підриває стабільність агропродовольчих ринків в Європі", – додав міністр.

Як повідомляла Рубрика, поліція польського міста Хелм з'ясовує деталі інциденту, який стався з фурами з українським зерном біля прикордонного пункту пропуску в Дорогуську. За даними поліції, фермери, які протестували неподалік, зупинили три українські вантажівки та висипали з них зерно на дорогу.

Що відомо про експорт зерна через Польщу

Як повідомлялось раніше, в уряді Польщі хочуть активізувати перевірки товарів, які експортують з України та анонсували посилення контролю на кордоні.

Окрім того, польські аграрії 9 лютого знову розпочали блокування декількох пунктів пропуску на польсько-українському кордоні. За словами організаторів страйку з незалежної профспілки фермерів "Солідарність", блокування доріг біля пунктів пропуску триватиме впродовж місяця, до 10 березня.

А 12 лютого, у Польщі заявили, що все українське збіжжя, яке йде транзитом через Польщу до інших країн та портів, на кордоні перевірятимуть польські служби.

Попередній уряд Матеуша Моравецького з 15 вересня минулого року в односторонньому порядку запровадив ембарго на ввезення українського збіжжя (пшениця, кукурудза, ріпак, соняшник) на внутрішній ринок Польщі після того, як Єврокомісія відмовилася продовжити цю заборону на рівні ЄС. Новий уряд Дональда Туска вирішив поки не скасовувати це ембарго.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: