fbpx
Сьогодні
16:10 11 Лют 2024

Фонд державного майна оголосив аукціон з продажу виробника протезів: навіщо це рішення

Фото: Фейсбук / Київське казенне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство

29 лютого Фонд державного майна України проведе аукціон з продажу Київського експериментального протезно-ортопедичного підприємства.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Фейсбук голови ФДМУ Віталія Коваля.

У чому проблема?

Під час війни в Україні значно зросла кількість людей, які потребують протезування кінцівок. При цьому, протези громадянам, які постраждали внаслідок війни, надають безоплатно, тобто коштом держави.

Наразі в Україні працює близько 50 протезно-ортопедичних підприємств, які внесені до Реєстру Держлікслужби як виробники медичних виробів, що відповідають умовам технічних регламентів.

Проте у Фонді держмайна ще восени наголосити на необхідності продажу протезних підприємств. У відомстві пояснюють таке рішення начебто неможливістю організувати на державних підприємствах конкурентне виробництво.

"Державним підприємствам все складніше працювати й конкурувати з приватними виробниками, які технологічно прогресивніші", повідомили тоді у Фонді.

Яке рішення?

Тому 29 лютого Фонд державного майна проведе аукціон з продажу Київського експериментального протезно-ортопедичного підприємства.

Як повідомив Коваль, підприємство зараз здійснює господарську діяльність, проте збиткове та потребує залучення інвестицій.

"Протезні підприємства мають стратегічне значення, особливо під час війни, коли зростає потреба у збільшенні обсягів виробництва та впровадженні нових технологій.

Державні підприємства цієї галузі часто не витримують конкуренції з приватними компаніями. Відтак, попри наявність потужностей та кваліфікованих кадрів, стають нерентабельними. Саме тому для розвитку їм потрібен стратегічний інвестор", – зауважив голова ФДМУ.

Як це працює?

До реалізації пропонують єдиний майновий комплекс ДП "Київське експериментальне протезно-ортопедичне підприємство", який включає:

  • медичні та виробничі корпуси у Києві,
  • протезно-ортопедичні цехи у Чернігові та Черкасах.

Головною вимогою управителя є збереження профілю діяльності підприємства протягом щонайменше 10 років. Переможець аукціону не має права звільняти працівників протягом шести місяців після переходу права власності.

протезне підприємство, аукціон

Фото: Фейсбук / Віталій Коваль

Аукціон запланований на 29 лютого. Стартова ціна об'єкта – 31,3 млн грн. Окрім того, за умовами аукціону, новий власник сплатить заборгованість підприємства у розмірі 34,4 млн грн.

Коваль також підкреслив, що інтерес до підприємства виявили закордонні інвестори, які працюють у цій сфері.

Нагадаємо, що впродовж червня та липня 2023 року компанія АЛЛО передала 10 млн гривень на виготовлення сучасних високофункціональних протезів для пацієнтів медичного центру Superhumans, які внаслідок російської агресії отримали мінно-вибухові травми. 

Окрім того, у Львові в Національному реабілітаційному Центрі "Незламні" (UNBROKEN)  протягом чотириденного воркшопу фахівці із-за кордону навчають колег з України протезуванню верхніх та нижніх кінцівок.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: