fbpx
Сьогодні
Фото 12:40 07 Гру 2023

У реабілітаційному центрі "Незламні" іноземні фахівці проводять навчання з протезування: для чого це рішення

English version here

Фото: Анастасія Смольєнко

У Львові в Національному реабілітаційному Центрі "Незламні" (UNBROKEN)  протягом чотириденного воркшопу фахівці із-за кордону навчають колег з України протезуванню верхніх та нижніх кінцівок.

Про це повідомляє Укрінформ, інформує Рубрика.

У чому проблема?

Як зазначають у центрі, десятки тисяч українців потребують протезів, а спеціалістів, які можуть їх виготовити, критично бракує. Цього року лише державним коштом в Україні було встановлено 15 тисяч протезів, експерти припускають, що благодійним коштом становлено не менше.

Однак, якщо кількість встановлених протезів нижніх кінцівок вимірюється тисячами, то верхніх – сотнями. У той час як 30% ампутацій нині – це саме руки.

Проте спеціалістів, які вміють "встановлювати руки" – одиниці, тому пацієнтам доводиться чекати на протез пів року і більше.

Яке рішення?

Протягом чотириденного воркшопу в Національному реабілітаційному Центрі "Незламні" фахівці із-за кордону навчають українських колег протезуванню верхніх та нижніх кінцівок.

Фото: Анастасія Смольєнко

Особливу увагу під час воркшопу приділятимуть виготовленню верхніх кінцівок. Адже одне з основних завдань для протезистів – у співпраці з лікарями визначати найоптимальніше функціональне призначення протеза руки.

Як це працює?

"Через війну пацієнтів з важкими пораненнями та ампутаціями постійно більшає. Це значить, що нам потрібно ще швидше та ще якісніше виготовляти штучні кінцівки для захисників та цивільних, які їх втратили. А спеціалістів – не вистачає. Тому зараз ми переймаємо найкращий досвід, щоб вдосконалити свої навички і навчити інших", – розповів протезист Центру протезування Першого медоб'єднання Львова Назар Багнюк.

Навчання тривають 4-7 грудня, його проводять фахівці компанії Fillauer LLC, яка входить у список світових лідерів у галузі ортопедії та протезування.

Фото: Анастасія Смольєнко

До Львова приїхали учасники з Києва, Дніпра, Івано-Франківська, Одеси, Полтави, Житомира та Запоріжжя. Це протезисти з досвідом роботи від трьох місяців й до 23 років.

У межах тренінгу вже знято мірки з трьох пацієнтів центру, і тепер для них виготовляють штучні кінцівки. Наприкінці воркшопу – цих пацієнтів запротезують.

У програмі інтенсиву:

  • вивчення технічних характеристик протезів,
  • опанування основ спеціального програмного забезпечення, що необхідне для налаштувань високотехнологічних штучних кінцівок,
  • застосування отриманих знань на практиці.

Фото: Анастасія Смольєнко

Навчання проводяться в рамках проєкту "Реабілітація та протезування українців в Україні", що реалізується завдяки програмі Український Фонд Швидкого Реагування, яку втілює IREX in Ukraine за підтримки Державного департаменту США.

Довідка

Перша мобільна протезна майстерня Національного реабілітаційного центру "Незламні" (UNBROKEN) почала працювати у вересні 2022 року. Її разом з обладнанням від німецької компанії Ottobock надала Мальтійська служба допомоги за підтримки уряду Німеччини та Міністерства охорони здоров'я України.

За перший рік роботи напрямку протезування в Національному центрі реабілітації "Незламні" (UNBROKEN) спеціалісти центру виготовили 215 протезів, з яких – шість біонічних протезів рук.

"Станом на цей момент тут вже встановлено 215 протезів, а це – 215 людей, які не поїхали з України і не шукали допомоги в інших країнах світу. Це прекрасно, коли українці отримують якісне лікування в Україні", – наголосив генеральний директор Першого медоб'єднання Львова Олег Самчук.

Як повідомили у центрі, захисники зі штучними кінцівками повертаються на передову, дехто залишається в центрі, працюючи ментором, хтось продовжує допомагати волонтерством.

Генеральний директор Першого медоб'єднання Львова розповів, що у планах є створення ще однієї протезної майстерні в лікарні святого Луки та протезного мінізаводу на території лікарні святого Пантелеймона.

Також планують збільшити кількість фахових протезистів, адже кількість людей, які потребують допомоги, постійно зростає.

Як повідомляла Рубрика, львівські лікарі вперше встановили біонічний протез руки 33-річному військовому десантнику Михайлу Юрчуку.

Нагадаємо, національний реабілітаційний центр "Незламні" у Львові отримає грант від канадської благодійної ініціативи "Гуманітарний заклик України" на закупівлю обладнання й підготовку персоналу.

Також Рубрика повідомляла, що АЛЛО передала 15 млн гривень на виготовлення високотехнологічних протезів для українських героїв.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: