fbpx
Сьогодні
14:56 02 Сер 2023

Навчитися ходити заново — у Києві відкрили унікальний реабілітаційний майданчик. Як працює це рішення?

English version here

В одній із київських лікарень з'явився особливий реабілітаційний майданчик для людей з травмами ніг та ампутаціями

Про це повідомляє Рубрика.

У чому проблема?

За час повномасштабної війни до українських лікарень евакуювали тисячі поранених українців, потерпілих внаслідок воєнних дій. В основному це люди з важкими осколковими пораненнями та ті, хто втратив кінцівки внаслідок мінно-вибухових травм.

Реабілітація людей, що мають травми ніг, ампутації — дуже складний і довготривалий процес. Як психологічно, так і фізіологічно. Відновлюватися нашим захисникам та пораненим цивільним допомагають сучасні методики.

Яке рішення?

Реабілітаційний майданчик з різними типами покриття

У столиці в Київській міській клінічній лікарні №4 КО "Київзеленбуд" допомогло лікарям реалізувати проєкт тренувального майданчика для людей з травмами ніг та ампутаціями. Майданчик знаходиться за адресою вул. Солом'янська, 17 — у сквері біля будівлі лікарні. У цьому закладі лікуються і проходять реабілітацію багато військових, а також людей, які стали жертвами російської агресії.

Як це працює?

Фактурна плитка на тренувальному майданчику

Як розповів генеральний директор КО "Київзеленбуд" Олексій Король, ідею створення реабілітаційного майданчика запропонувала головна лікарка Київської міської клінічної лікарні №4 Тетяна Мостепан. За основу взяли майданчик у реабілітаційному центрі Відня, що в Австрії.

"Подібні об'єкти є і в інших європейських країнах. Проте вони орієнтовані на цивільних. Ми ж сьогодні живемо в умовах війни, коли чимало людей (військових, в першу чергу) втратили кінцівки та використовують протез. Такі майданчики для тренувальної ходьби дуже потрібні біля лікарень, реабілітаційних центрів, та у більш-менш спокійних і тихих місцях", — говорить Олексій Король.

Заново опановувати після протезування різні покриття тепер можна в одному місці

Площа майданчика — 192 кв. м. Суть у тому, що на одній ділянці поєднано більшість типів покриттів, які можуть зустрітися в місті: різні форми фізичних елементів місцевості (ФЕМ), решітка, шаблони руху. Також тут є маленький дерев'яний місточок, ділянки з камінцями та бордюрами. Фактично на цьому майданчику люди з травмами ніг, які пройшли через ампутацію й тільки звикають до протезів, будуть вчитися заново ходити й відчувати різні типи доріжок в парках, скверах, на площах, прибудинкових територіях, тротуарах тощо. І все це буде відбуватися під контролем лікарів, що дуже важливо.

Меценатом проєкту виступило ТОВ "Золотий мандарин" — компанія-виробник бетонних виробів. Компанія не лише допомогла підібрати типи покриттів, а й надала матеріали для реалізації проєкту.

Галька для тренувань людей, які вчаться ходити на протезах

"Інформації про аналогічні майданчики в Україні у нас немає, — говорить Олексій Король. — Проєкт є пілотним не лише для Києва, а і для всієї України. Наразі наші бійці та ті громадяни, яким ампутували кінцівки, проходять протезування і вже після цього зможуть вийти на цей майданчик".

Ще більше корисних рішень!

Але, як зазначають у Київзеленбуді, такий майданчик — це лише перший етап. Для того, аби він був повною мірою комплексно-реабілітаційним, працівники комунального підприємства також планують біля нього висадити рослини, які будуть сприяти психологічній реабілітації. Це будуть рослини без яскравих барв, різноманітні й з можливістю залучення бійців, що одужують, для їх висадки та догляду.

Таких реабілітаційних скверів із рослинами Київзеленбуд планує створити в Києві кілька. Наразі обговорювалися локації в парках Прибережний та Срібний кіл.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: