fbpx
Сьогодні
17:32 09 Лют 2024

У нас ще вистачає охочих воювати, але закінчується техніка, особливо ракети та перехоплювачі, – посол Маркарова

English version here

Посол України в США Оксана Маркарова в інтерв'ю Bloomberg заявила, що Україна зіткнулася з "критичною нестачею" військової техніки. Водночас Маркарова висловила оптимізм, що законодавці США вийдуть із глухого кута та нададуть допомогу Україні. 

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Bloomberg.

"У нас ще вистачає охочих воювати – немає вибору, власне, ми захищаємо свої домівки – але у нас закінчується техніка, особливо ракети та перехоплювачі", – заявила Маркарова.

Вона додала, що ця підтримка потрібна "на вчора".

Її коментарі прозвучали у той час, коли запит адміністрації Байдена на фінансування України в розмірі 60 млрд доларів застряг на Капітолійському пагорбі. У четвер Сенат заявив про підтримку військової допомоги, але її доля в Палаті невідома.

"Я була дуже рада почути, що це була дуже сильна двопартійна підтримка, звісно, ще не остаточна, лише перший крок у правильному напрямку. Немає альтернативи продовженню цієї підтримки", – сказала вона. 

Фінансування все ще стикається з важкою боротьбою в Палаті представників, де деякі республіканці виступають проти збільшення допомоги Україні, а інші хочуть прив'язати її до суворіших заходів на південному кордоні США.

Підтримка США для фінансування України зменшилася, оскільки конфлікт увійшов у третій рік, і оскільки адміністрація Байдена стикається з гострими проблемами безпеки в інших місцях, зокрема на Близькому Сході після початку війни між Ізраїлем і ХАМАС.

Відповідаючи на запитання, що зробить Україна, якщо колишній президент Дональд Трамп буде переобраний у кінці цього року, Маркарова сказала, що Україна має подякувати йому за надання ракет Javelin під час його правління.

"Це демократія – ми працюватимемо з президентом, якого обере американський народ. Боротьба за свободу, боротьба за незалежність, боротьба за демократію та цінності, які ми поділяємо – це було, і ми будемо дуже старанно працювати, щоб це було двопартійним", – сказала вона. 

"Ми повинні зробити все можливе, щоб США залишалися сильними і продовжували нас підтримувати", – додала Маркарова.

Нагадаємо, як раніше повідомляла Рубрика, за словами Маркарової, великий пакет (Україна/Ізраїль/Тайвань/Міграційна реформа) очікувано не підтримано через відсутність голосів за угоду з міграційної реформи, над якою перемовники працювали останні місяці.

Що відомо про затримку допомоги від США  

Нагадаємо, що у США закінчилися гроші, які призначені для фінансування військової допомоги Україні. У зв'язку з цим президент Джо Байден запросив у Конгресу понад 100 млрд доларів, в які входять понад 60 млрд доларів для України.

Зараз у Конгресі є розбіжності щодо цього пакету, оскільки республіканці вимагають додати туди пропозиції щодо посилення безпеки кордонів, зокрема з Мексикою. Запит Байдена досі не схвалили.

Своєю чергою Байден наголосив на важливості ухвалення рішень у Конгресі для забезпечення України необхідними ресурсами, у тому числі засобами протиповітряної оборони та артилерії, для захисту від вторгнення росії.

Окрім того, 17 січня президент США Джо Байден обговорив із представниками обох палат Конгресу надання фінансової та військової підтримки Україні. Глава Білого дому закликав оперативно затвердити пакет допомоги Україні на суму 61,3 млрд доларів і наголосив на важливості посилення захисту кордону від нелегальних мігрантів з Мексики.

Також раніше Байден заявляв, що готовий до серйозних змін у міграційній політиці, та закликав республіканців не блокувати допомогу Україні, бо в іншому разі доведеться платити ще більше.

Тим не менш, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба повторив свою впевненість у тому, що Конгрес США схвалить додаткове фінансування для України попри розбіжності представників двох партій у питанні міграції.

Нагадаємо, 6 лютого президент США Джо Байден знову звернувся до Конгресу США проголосувати за законопроєкт, щодо виділення додаткового фінансування на потреби національної безпеки, в тому числі для України, Ізраїлю й південного кордону США.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: