fbpx
Сьогодні
11:00 14 Чер 2023

Надання ракет ATACMS для України обговорюється: Маркарова прокоментувала зміну риторики США

English version here

Фото: Wikipedia.org

У питанні постачання далекобійних ракет ATACMS для України "змінили тональність" Сполучені Штати Америки: проте на це впливають низка факторів, а саме політичне рішення та логістика постачань.

Про це розповіла Оксана Маркарова в інтерв'ю The Page.

"Якщо до цього всі відповіді звучали як "just forget it" (забудьте про це, – ред.), тоді (у травні, – ред.) ми вперше почули про те, що питання обговорюється", – сказала українська дипломатка.

Маркарова підкреслила, що немає непереборних червоних ліній щодо постачання озброєння Україні. Проте є набір факторів, які впливають на рішення партнерів.

"Немає якихось непереборних червоних ліній, і є багато можливостей, про які ми спочатку чули "ні", а потім чули "так". Це не завжди тому, що була чітка позиція "ні" і вона змінилась на чітку позицію "так" – це тому, що для отримання кожної спроможності існує великий набір факторів", наголосила посол.

Маркарова також додала, що одним з важливих факторів щодо постачання ракет є політична готовність США.

Окрім того, важливо проаналізувати:

  • кількість ракет,
  • тренування військових,
  • інтеграцію озброєння з тим, яке вже є у ЗСУ,
  • виробничий комплекс та логістику.

Зі слів українського посла, важливо, щоб не лише Сполучені Штати мали ці ракети, але й інші партнери України.

Що відомо про ATACMS

Американська балістична ракета малої дальності. Виробляється компанією Lockheed Martin. Може встановлюватись на M270 MLRS (2 ракети) або M142 HIMARS (1 ракета). Має дальність до 300 км.

У квітні голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Марк Міллі заявив, що Сполучені Штати не постачатимуть Україні ракети великої дальності ATACMS, але розглядають інші варіанти, щоб надати ЗСУ більше можливостей на полі бою.

Однак наприкінці травня президент США Джо Байден офіційно оголосив про заміну голови генерального штабу США Марка Міллі на Чарльза Брауна.

Довідка

Нагадаємою що українське керівництво як військове, так і політичне наголошує, що ЗСУ потребують далекобійної зброї для перемоги у війні. Довгий час партнери не хотіли надавати Україні таку зброю. Вони побоювалися, що військові можуть використати її для ударів по території рф.

Проте, як писала Рубрика, останнім часом риторика США щодо ATACMS змінилася. Зокрема, американські конгресмени внесли до парламенту резолюцію із закликом до адміністрації Байдена надати Україні ці ракети.

Також ми інформували, що Україна отримала від Великої Британії далекобійні ракети Storm Shadow. У Міноборони зазначають, що ракети на 100% вразили всі цілі, які визначив Генштаб ЗСУ.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: