fbpx
Сьогодні
12:21 06 Лют 2024

Боррель підтвердив, що приїхав з візитом до столиці України

Фото: Твіттер / Josep Borrell Fontelles

6 лютого прибув до Києва з четвертим від початку повномасштабного вторгнення росії візитом високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої політики й політики безпеки Жозеп Боррель.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Twitter (Х) топдипломата.

"Повернувся до Києва з четвертим візитом з початку повномасштабного вторгнення Росії.

Я тут, щоб обговорити з нашими українськими друзями непохитну підтримку України з боку Євросоюзу – у військовій сфері, у фінансовій сфері з новим українським фондом, а також на шляху реформ в ЄС", – написав Боррель.

У зовнішньополітичній службі ЄС уточнили, що візит Борреля в Україну триватиме два дні – 6 і 7 лютого.

"Під час свого візиту високий представник ЄС Жозеп Боррель зустрінеться з президентом Володимиром Зеленським, прем'єр-міністром Денисом Шмигалем, міністром закордонних справ Дмитром Кулебою та міністром оборони Рустемом Умєровим, а також виступить перед депутатами у Верховній Раді", зазначили у повідомленні.

Боррель також відвідає Консультативну місію ЄС з реформування сектору цивільної безпеки в Україні (КМЄС).

Нагадаємо, раніше ми писали, що рано-вранці 6 лютого, до столиці України прибув Жозеп Боррель, який планує обговорити безпекові зобов'язання для Києва зі сторони Європейського Союзу.

Зауважимо, що про свій візит до України європейський дипломат заявив під час перебування у Варшаві. Звідти до української столиці глава європейської дипломатії прибув поїздом.

Боррель напередодні наголосив, що ЄС має продовжувати постачання боєприпасів в Україну. Боррель розраховує до початку березня досягти остаточної згоди навколо фонду допомоги для України в межах Європейського фонду миру.

Окрім Борелля до української столиці прибув і його спеціальний радник, дипломат Заїкі Лайді. Візит він підтвердив фотографією у мережі.

Що відомо про виділення 20 млрд євро для Європейського фонду

У липні 2023 року міністри закордонних справ країн ЄС під час зустрічі у Брюсселі обговорили можливість виділення для України 5 мільярдів євро щорічної військової допомоги з Європейського фонду миру протягом наступних 4 років.

ЄС вже надає Україні військову допомогу через Європейський фонд миру (зокрема, з нього компенсують витрати країнам-членам за надану Україні зброю), але вона здійснюється через транші, які можуть блокувати окремі держави-члени.

Окрім того, Європейський Союз переходить від надання Україні зброї з наявних запасів до закупівлі нової, тому зовнішньополітичне відомство ЄС представило державам-членам пропозицію щодо реформування фонду, який надає цю військову підтримку.

1 лютого 2024 року президент Володимир Зеленський у своєму зверненні до Європейської ради, саміту лідерів ЄС, закликав створити у Європейському фонді миру, з якого оплачували військову підтримку українських сил, окремий інструмент для України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: