fbpx
Сьогодні
10:50 06 Лют 2024

Євросоюз планує розпочати виплати 50 млрд євро Україні вже в березні

Фото: Reuters

Розпочати виплати Україні 50 млрд євро макрофінансової допомоги  Європейський Союз прагне вже в березні.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Twitter (X) президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн.

Як зазначила очільниця Єврокомісії, вона вітає політичну домовленість між Радою Євросоюзу та Європарламентом щодо виділення Україні 50 мільярдів євро та назвала її важливим кроком вперед.

"Європа вірна своєму слову. Ми продовжимо надавати вкрай необхідне фінансування та забезпечувати передбачуваність для нашого відважного партнера, що прагне до членства.

Ми прагнемо розпочати виплати в березні", – написала у дописі фон дер Ляєн.

Варто зауважити, в уряді раніше теж заявляли, що Україна розраховує у березні отримати від ЄС перший транш макрофінансової підтримки у розмірі 4,5 млрд євро в межах програми Ukraine Facility.

Нагадаємо, що Рада Європейського Союзу та Європарламент напередодні досягли попередньої домовленості про створення нового спеціального інструменту для підтримки відновлення, реконструкції та модернізації України, а також для підтримки її зусиль у проведенні реформ на шляху до вступу в ЄС.

Що відомо про затвердження €50 мільярдів допомоги для України

Як повідомлялося, на засіданні Євроради всі 27 лідерів Євросоюзу дійшли консенсусного рішення навколо ухвалення Українського фонду в багаторічному бюджеті ЄС на 2024-2027 роки у розмірі €50 мільярдів. Перед цим ухвалення рішення блокувала Угорщина.

Своєю чергою Зеленський під час відеозвернення до учасників спеціального саміту ЄС у Брюсселі заявив, що одностайне ухвалення Європейською радою Українського фонду в розмірі €50 мільярдів є чітким сигналом про те, що Україна та Європа вистоять, адже на кону стояло довіра до Європи.

У висновках саміту мова йде про те, що Україна зможе отримувати кошти за дотримання низки передумов.

Лідери зазначили, що у разі необхідності, через два роки Європейська рада може запросити Єврокомісію внести пропозицію для розгляду в контексті нової багаторічної фінансової рамки.

Рішення про дебати щодо програми й можливий перегляд фінансової рамки через два роки, за повідомленнями ЗМІ, є компромісним з метою уникнути вето угорського прем'єра Віктора Орбана.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: