fbpx
Сьогодні
16:12 13 Кві 2023

Європейський Союз погодив виділення 1 млрд євро на боєприпаси для України

English version here

13 квітня, в рамках Європейського фонду миру (EPF) для підтримки Збройних сил України Рада Європейського Союзу підтримала виділення 1 мільярда. Це дозволить відшкодовувати державам-членам ЄС боєприпаси, надані Україні зі своїх запасів.

Про це пише Рубрика, посилаючись на пресслужбу Ради ЄС.

Це рішення імплементує першу частину угоди Ради ЄС від 20 березня 2023 року про тристоронній підхід, спрямований на прискорення постачання та спільних закупівель артилерійських боєприпасів.

Нагадаємо, тоді країни Європейського Союзу погодили спільну закупівлю мільйона боєприпасів для Збройних сил України. До того міністри оборони європейських країн підтримали пропозицію глави євродипломатії Жозепа Борреля використати мільярд євро з EPF для негайного постачання Україні боєприпасів із наявних запасів європейських армій.

"Цей захід дасть змогу ЄС відшкодувати державам-членам вартість боєприпасів, переданих Україні з наявних запасів або шляхом зміни пріоритетів наявних замовлень у період із 9 лютого до 31 травня 2023 року", наголошують у повідомленні.

Високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель підкреслив, що це рішення реалізовує першу частину угоди Ради від 20 березня 2023 року про тристоронній підхід, спрямований на прискорення доставки та спільних закупівель артилерійських боєприпасів.

"Немає кращої демонстрації єдиної рішучості та рішучості ЄС продовжувати підтримувати законне право України на самооборону від жорстокого російського агресора", зазначив європейський топдипломат.

Разом із попередніми сімома траншами підтримки ухвалений захід допомоги доводить загальний внесок ЄС для України в рамках EPF до 4,6 млрд євро.

Нагадаємо, представники ЄС заявляли, що минуть принаймні місяці, перш ніж снаряди, замовлені у межах спільних закупівель, опиняться в Україні.

Перші замовлення можуть бути розміщені до кінця травня. А втім, у ЄС переконані, що ініціатива великих спільних закупівель має спонукати країни-члени Євросоюзу відправляти більше своїх запасів снарядів в Україну.

Україна заявила, що цього року їй знадобиться мільйон снарядів. Естонія підрахувала, що це коштуватиме приблизно 4 мільярди євро. Балтійська країна першою серед членів ЄС порушила питання закупівлі боєприпасів.

Це вкотре доводить, що ЄС залишається непохитним у своїй підтримці українських військових у захисті країни від незаконної російської агресії, наголошується у пресрелізі.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: