fbpx
Сьогодні
12:31 28 Лис 2023

У Повітряних Силах пояснили, як F-16 допоможуть в контрнаступі ЗСУ

Фото: Lockheed Martin

Без контролю повітря проводити контрнаступні операції на фронті українським військовослужбовцям дуже складно. Як тільки у наших оборонців з'являться сучасні винищувачі F-16, у росії зникне перевага в повітрі.

Про це сказав речник ВР ЗСУ Юрій Ігнат в інтерв'ю виданню "Новинарня".

У полковника запитали, чи американські винищувачі стануть панацеєю для звільнення окупованого півострова.

У відповідь полковник зауважив, що перевага у повітрі є ключем для звільнення всіх тимчасово захоплених російськими окупантами територій України, включаючи Крим.

При цьому Силам оборони потрібно не менше 100 таких літаків.

Також речник сказав, що F-16 стануть панацеєю, проте не менш важливим є комплексний підхід до проведення контрнаступальних операцій.

"Без контролю повітря дуже важко це робити. Ми не зможемо проводити успішні наземні операції з деокупації без переваги у повітрі. Перевага у повітрі – це ключ до успіху", – відповів Ігнат.

Окрім того, полковник підкреслив, що українській армії потрібно близько 150 таких винищувачів, але ще необхідно отримати навчально-бойові літаки та спеціальну техніку до них.

Зокрема, Ігнат підтвердив, що у травні 2023 року сили української протиповітряної оборони знищили російську авіацію над Брянською областю із Patriot: тоді "завдяки нестандартним діям" підрозділи ЗРК за п'ять хвилин приземлили одразу п'ять бортів.

Що відомо про винищувачі F-16 для України

У Нідерландах та Данії 20 серпня було досягнуто домовленості про передачу Україні літаків F-16 після навчання українських пілотів.

Зокрема, Україна отримає від Нідерландів 42 американських винищувачів F-16, а від Данії – 19 літаків. 15 вересня Бельгія приєдналася до навчання українських пілотів на F-16. 

Окрім того, у 2024 році Нідерланди планують передати Україні першу партію F-16.

Також, 7 листопада президент Зеленський повідомив, що перші п'ять F-16 для навчання пілотів з України, які раніше відправили Нідерланди, вже прибули до навчального центру Румунії.

За даними Пентагону, у США розпочалася підготовка українських пілотів до польотів на винищувачах F-16.

А у Данії українські пілоти вже проходять підготовку в повітрі з інструкторами на винищувачах F-16.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: