fbpx
Сьогодні
09:18 04 Лют 2024

В Ірані спецслужби розігнали мітинг родичів загиблих пасажирів українського літака МАУ, - ЗМІ

English version here

Фото: Association of Families of Flight PS752 Victims

В іранській столиці Тегеран спецслужби не дозволили провести мітинг родичам пасажирів, які загинули через збиття військовими країни рейсу PS752 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України".

Про це інформує українська служба "Голосу Америки" з посиланням на колегу з Ірану, пише Рубрика.

Як розповідають у виданні, сім'ї загиблих пасажирів зібралися на мітинг вранці 3 лютого перед офісом ООН із вимогою справедливості від уряду Ірану:

  • вони звинуватили владу своєї країни у перешкоджанні розслідуванню збиття літака,
  • просили зустрічі із заступницею Верховного комісара з прав людини Недою Аль-Нашіф.

Проте, як розповів кореспондент, іранські агенти служби безпеки в цивільному та сили безпеки розігнали людей погрозами та залякуваннями.

"Асоціація родин рейсу PS752" розповіла у мережі X, що "поведінка силовиків була образливою та жорстокою", і що ті "готові до будь-якої жорсткішої реакції".

Нагадаємо, у січні 2024 року Україна, Канада, Швеція та Велика Британія ініціювали розгляд спору в Міжнародній організації цивільної авіації (ІКАО) проти Ірану за незаконне збиття рейсу PS752 над Тегераном у 2020 році, унаслідок якого загинули 176 людей.

А у липні 2023 року чотири країни подали спільну заяву до Міжнародного суду ООН. У вересні того самого року Іран погодився зустрітися з усіма членами міжнародної Координаційної групи щодо збиття рейсу PS752.

Проте члени групи констатували, що іранська сторона продовжує ігнорувати претензії. Раніше суд Ірану за збиття українського літака відправив за ґрати 10 іранських військових.

Що відомо про катастрофу літака авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України"

Рейс PS752 "Міжнародних авіаліній України" розбився 8 січня 2020 року під Тегераном на шляху до Києва.

Через кілька днів після офіційних заперечень Іран визнав, що підрозділ Корпусу вартових ісламської революції ненавмисно збив літак на тлі загострення напруженості у відносинах зі Сполученими Штатами через вбивство американським безпілотником високопоставленого генерала Касема Сулеймані поблизу Багдада.

Розшифровка бортових самописців підтвердила, що лайнер був справний і катастрофа сталась через влучення двох протиповітряних ракет.

Згідно із записом, перша з них завдала літаку значних пошкоджень, але двигуни не відключилися, а пілоти намагалися контролювати політ, проте інша знищила повітряне судно.

Іран наполягає, що авіакатастрофа сталася через помилку оператора ППО, а не за наказом військового керівництва країни. Україна не згодна з цією позицією і вимагає допуску до розслідування та грошової компенсації.

Більшість жертв були іранцями та канадцями, але 11 з них були громадянами України.

Україна, Велика Британія, Канада та Швеція ініціювали арбітражний розгляд спору щодо збиття цього пасажирського літака наприкінці грудня 2022 року.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: