fbpx
Сьогодні
15:29 05 Лип 2023

Канада, Швеція, Україна та Британія подали на Іран до суду ООН у справі авіакатастрофи МАУ

English version here

Фото: wing.com

4 липня Канада, Швеція, Україна та Велика Британія подали позов проти Ірану до Міжнародного суду ООН, звинувачуючи Тегеран у порушенні "Монреальської конвенції" у зв'язку зі збиттям літака МАУ в 2020 році.

Про це пише ЄП з посиланням на повідомлення пресслужби суду, Урядовий портал.

Нагадаємо, що Міжнародний суд ООН є головним судовим органом Організації Об'єднаних Націй.

У своїй заяві чотири держави стверджують, що Іран порушив низку зобов'язань за Монреальською конвенцією внаслідок збиття 8 січня 2020 року військовослужбовцями Корпусу вартових ісламської революції Ірану цивільного літака "Міжнародних авіаліній України" рейсу PS752.

"Іран не відповів на нашу вимогу про створення арбітражу для вирішення цієї суперечки, спрямованої 28 грудня 2022 року. Як наслідок, цього тижня в Гаазі ми спільно подали позов до Міжнародного суду ООН, тим самим розпочавши провадження проти Ірану у зв'язку з порушенням Конвенції про боротьбі з незаконними актами, спрямованими проти безпеки цивільної авіації 1971 року", наголосили у заяві.

Нагадаємо, що усі 176 пасажирів та членів екіпажу, які перебували на борту літака, багато з яких були громадянами та резидентами держав-заявників, загинули в авіакатастрофі.

На думку заявників, Іран "не вжив усіх можливих заходів для запобігання незаконному та умисному вчиненню злочину, описаного в статті 1 Монреальської конвенції, включаючи знищення рейсу PS752".

Іран також згодом не зміг провести неупереджене, прозоре і справедливе кримінальне розслідування відповідно до міжнародного права, стверджують держави-позивачки.

Канада, Швеція, Україна та Британія намагаються обґрунтувати юрисдикцію Суду на підставі пункту 1 статті 36 Статуту Суду та пункту 1 статті 14 Монреальської конвенції, сторонами якої є всі чотири заявники та Іран.

"Спільний позов до Міжнародного суду відображає нашу непохитну відданість досягненню прозорості, справедливості та відповідальності для всіх сімей жертв рейсу PS752", – зазначається у заяві.

Нагадаємо, що Україна, Велика Британія, Канада та Швеція ініціювали арбітражний розгляд спору щодо збиття цього пасажирського літака наприкінці грудня 2022 року.

Як писала Рубрика, позов проти Ірану до Міжнародного суду ООН подають Україна та інші держави, чиї громадяни загинули в результаті збиття цивільного рейсу над Тегераном у січні 2020 року.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: