fbpx
Сьогодні
14:39 02 Лют 2024

Кулеба та Жолі провели пресконференцію: говорили про безпековий договір, постачання зброї, заморожені активи рф

Міністри закордонних справ України і Канади Дмитро Кулеба й Мелані Жолі під час перемовин обговорили питання безпекового договору, економіки, використання заморожених активів рф, нові санкції проти росії, Формулу миру Президента Зеленського та постання зброї Україні.

Про це глави МЗС говорили на пресконференції у Києві, інформує Рубрика.

Міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі заявила, що її країна прагне довготерміново підтримувати Україну, яка навіть після війни залишиться з небезпечним сусідом, і сподівається, що договорів по двосторонні безпекові зобовʼязання вийшов на фінішну пряму.

"Ми мусимо продовжити допомагати і беремо на себе зобов'язання це робити, включаючи довготермінові безпекові зобовʼязання. У середині цих зобов'язань лежить наша підтримка співпраці між Україною і НАТО. Ми знаємо, що навіть після війни Україна залишиться з таким небезпечним сусідом, як Росія, тому Канада мусить надалі надавати таку допомогу, яка буде постійною і надійною", – сказала вона.

Жолі нагадала, що рік тому разом із президентом Володимиром Зеленським вони домовилися в Києві, що для відбудови України потрібно, щоби росія не мала можливості перегрупуватися і напасти знову. У підсумку, за словами глави МЗС Канади, ці обговорення привели до домовленості, що кожна країна Великої сімки обговорить окремі безпекові договори з Україною.

"Ми сподіваємося, що наш договір вийшов на фінішну пряму", – відзначила міністерка.

Кулеба після конференції зазначив, що Канада є близьким другом України, який підтримує її у двосторонньому форматі, у "Групі семи", "Групі двадцяти" і в НАТО.

"Наші відносини вже на тому рівні, коли наші переговори відбуваються без будь-яких протоколів і дипломатичних реверансів, ми відразу обговорюємо конкретні питання, які потребують вирішення. Сьогодні ми говорили про політику, про економіку. Чекаємо на ратифікацію доповнень до Угоди про вільну торгівлю між Україною та Канадою, працюємо над питанням використання заморожених активів РФ в інтересах відновлення України… Також говорили про нові раунди санкцій проти Росії і про реалізацію Формули миру Президента Зеленського, де Канада співголовує у четвертому пункті – звільнення полонених та депортованих осіб", – сказав Кулеба.

Він додав, що, безумовно, окремою темою перемовин з канадською колегою у Києві була тема зброї.

"Продовжуємо працювати і над отриманням систем ППО, й іншої зброї, якою нам може допомогти Канада", – поінформував очільник МЗС.

Насамкінець Кулеба підкреслив, що Канада є одним з тих наших друзів , щодо яких "немає жодних причин сумніватися у їхній системності і послідовності у підтримці України".

Як повідомляла Рубрика, міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі прибула до Києва й анонсувала започаткування коаліції для повернення українських дітей.

Нагадаємо, у жовтні 2023 року представники Канади на зустрічі радників із національної безпеки та зовнішньої політики запропонували створити коаліцію країн, що сприятиме поверненню депортованих Росією українських дітей.

Після початку повномасштабного російського вторгнення Канада надала Україні військової допомоги на майже 2 млрд дол. США. Загальний обсяг різноманітної канадської допомоги Україні, в тому числі гуманітарної та фінансової, з початку 2022-го року перевищив 7,5 млрд дол.

Також повідомлялось, що 12 липня 2023 року на полях саміту НАТО у Вільнюсі лідери країн G7 погодили Спільну декларацію про підтримку України. У документі йшлося, зокрема, про роботу над конкретними двосторонніми довгостроковими зобов'язаннями та домовленостями у сфері безпеки.

29 січня, Україна та Канада провели черговий раунд переговорів щодо укладення двосторонньої угоди стосовно двосторонніх безпекових зобовʼязань між державами.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: