fbpx
Сьогодні
18:46 29 Січ 2024

Україна та Канада провели черговий раунд переговорів щодо двосторонньої угоди про безпекові гарантії для України

English version here

Сьогодні, 29 січня, Україна та Канада провели черговий раунд переговорів щодо укладення двосторонньої угоди стосовно двосторонніх безпекових зобовʼязань між державами.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Міністерство закордонних справ України.

"На виконання доручення президента України Володимира Зеленського та глави делегації України на переговорах з напрацювання та підготовки міжнародних домовленостей між Україною та іншими державами про гарантії безпеки — керівника Офісу президента Андрія Єрмака 26 січня проведено черговий раунд переговорів з Канадою щодо укладення двосторонньої угоди щодо двосторонніх безпекових зобовʼязань між Україною і Канадою", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що переговори відбулись у розвиток положень спільної декларації про підтримку України, ухвалену лідерами країн-членів "Групи семи" (G7) 12 липня 2023 року у Вільнюсі на полях саміту НАТО.

Заступник міністра закордонних справ України Микола Точицький на початку переговорів висловив щиру і глибоку вдячність на адресу уряду Канади та канадського народу за неоцінену допомогу та розширену підтримку, надану Україні для забезпечення відсічі повномасштабній збройній агресії РФ.

Голова делегації канадської сторони політичний директор МЗС Канади наголосила на непохитності та готовності країни стояти пліч-о-пліч з Україною до подолання російської агресії.

Особливу увагу акцентовано на участі Канади у переговорному процесі, що символізує євроатлантичний характер майбутніх безпекових зобов'язань, наданих Україні державами-партнерами.

"Учасники переговорів продовжили безпосереднє опрацювання окремих положень проєкту майбутнього документа, обговорили його окремі блоки, а також обмінялись думками щодо планування та модальностей подальшого переговорного процесу", — додали у МЗС України.

Нагадаємо, що премʼєр-міністр Джастін Трюдо запевняв Президента України Володимира Зеленського під час його візиту у вересні, що Канада зобовʼязується надавати багаторічну підтримку і хоче це унормувати та переконатися, що Україна відчуває передбачуваність підтримки.

Гарантії безпеки для України

Нагадаємо, ще на початку липня минулого року країни G7 затвердили декларацію, яка обіцяє надати Україні гарантії безпеки. До неї вже приєдналося понад 30 країн.

Також низка держав розпочала переговори з Україною про гарантії безпеки на двосторонній основі. Зокрема, переговори з Німеччиною стартували 17 листопада 2023-го.

14 січня президент Зеленський заявив, що Україна наразі обговорює гарантії безпеки з Румунією. Для цього за взірець взяли угоду з Британією.

Додамо, кілька днів тому посол США в Україні Бріджит Брінк заявила, що Штати розпочали з Офісом президента України та урядом дискусії стосовно двосторонніх безпекових зобов'язань. Було проведено дві зустрічі, й очікуються нові.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: