fbpx
Сьогодні
14:58 30 Січ 2024

У Львові оцифрували музей Шухевича, нещодавно зруйнували російські безпілотники

Фото: Ukrainian Heritage Monitoring Lab

Музей Романа Шухевича, що знаходиться в обласному центрі Львові та який зруйнували ворожі дрони, оцифрували.

Про це пише Рубрика, посилаючись на авторів ініціативи Ukrainian Heritage Monitoring Lab.

Як повідомляють, команда задокументувала наслідки обстрілу одразу після влучання 1 січня.

Юрко Гонек, Андрій Ямелинець та Василь Щутяк із ТОВ "Інститут геоінформаційних систем" створили 3D-модель музею і території навколо нього.

На 3D-мапі можна побачити, у якому стані будівля зараз.

Музей Шухевича

Фото: Ukrainian Heritage Monitoring Lab

Також у 2021 році команда Skeiron оцифрувала музей Шухевича. Завдяки 3D-моделі можна побачити вигляд будівлі до руйнування. Переглянути, яким був музей можна за посиланням.

Нагадаємо, що музей Романа Шухевича та будівля університету в Дублянах, де колись вчився Степан Бандера, були пошкоджені унаслідок російського обстрілу 1 січня 2024 року.

Голова Львова Андрій Садовий повідомив, що музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича на Білогорщі — повністю знищений.

"Цієї ночі ворог поцілив у два об'єкти національної памʼяті у Львові: в університет в Дублянах, де 100 років тому вчився Степан Бандера та у музей Романа Шухевича на Білогорщі. Символічно і цинічно. Війна за нашу історію", – повідомив Садовий.

Автори ініціативи сподіваються, що обидві цифрові копії допоможуть у відновленні будівлі, яке планують розпочати після завершення війни.

Як повідомили у Львівському історичному музеї, філією якого є музей Шухевича збитки оцінюють у 2 млн 258 тис. грн. Через руйнування і пожежу знищено частину експозиції. Збитки втраченого майна ще підраховують.

"Втрачені меморіальні речі Романа Шухевича: стіл, крісла, фотель, фортепіано, а також погруддя Романа Шухевича авторства Михайла Черешньовського та скульптура Степана Бандери авторства Ярослава Троцька. Решта близько 600 одиниць експонатів від початку повномасштабної війни перенесли в інше місце. Зараз вони у безпеці", – зазначили на сторінці Львівського історичного музею.

Згодом з'явилася інформація, що бронзове погруддя Шухевича вціліло. А колеги-музейники висловили готовність поділитися експонатами. Директор Дому Франка Богдан Тихолоз написав, що готовий передати рояль, а засновник Музею-архіву преси Вахтанг Кіпіані – книги й періодичні видання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: