fbpx
Сьогодні
Фото 22:10 06 Лип 2023

У столиці почали облаштовувати Музей лісу в садибі найстарішого лісництва: навіщо це рішення

Фото: КО "Київзеленбуд"

У садибі Броварського лісництва, яке є найстарішим у столиці, розпочали створення Музею лісу, де будуть зібрані історії київських лісів.

Про це пише Рубрика, посилаючись на КО "Київзеленбуд".

У чому проблема?

Понад 100 років ведення лісового господарства за період до 1917 року на основі переважання приватної власності на ліси і споживацького підходу до них призвело до того, що загальна площа лісів рівнинної України зменшилася на 40%, високоякісні дубові та соснові ліси практично зникли.

За часів радянського Союзу створили програму з відновлення лісових насаджень і частково її виконали, проте вже за період незалежності, починаючи з 90-х років, ліси неконтрольовано вирубували задля деревини.

А тепер ще й війна в Україні знищила сотні гектарів українських лісів. Так, загарбники знищили 45 га Природного заповідника "Древлянський" і не тільки.

Яке рішення?

Тому дуже важливо дбайливо ставитися до будь-яких насаджень, адже вони легені нашої планети. А  ще не менш важливо знати історію насаджень. Тому у найстарішому лісництві Києва облаштовують Музей лісу.

"Суть музею не в тому, щоб зберігати документи ще з імперських чи радянських часів, а щоб пам'ятати історію, знати, як все було влаштовано раніше, як працювало, хто за що відповідав", наголосив гендиректор КО "Київзеленбуд" Олексій Король.

Як це працює?

Ідея виникла після того, як працівники Дарницького Лісопаркового Господарства знайшли документи, датовані кінцем 19 – початком 20 століття. Вони стали першими експонатами.

Як розповідають комунальники, лісівники, які розбирали стару будівлю лісової застави, знайшли "Протокол про лесонарушение", складений 1879 року.

Музей лісу, броварське лісництво

Фото: КО "Київзеленбуд"

Музей лісу, броварське лісництво

Фото: КО "Київзеленбуд"

Інший документ – лист, датований 1914 роком, про нагороду нагрудною золотою медаллю "казенного лісового об'їзника Броварського лісництва Івана Волкова "За старанність" на Анненській стрічці".

Директор КП "Дарницьке ЛПГ" Михайло Явний повідомив, що місцеві краєзнавці мають ще старіші свідчення – з 1830-х років. Назва Броварського лісництва збереглася з тих часів, хоча у 19 столітті тут була Чернігівсько-Могильовська губернія.

Музей лісу, броварське лісництво

Фото: КО "Київзеленбуд"

Про поважний вік свідчать і насадження, яким понад 160 років.

Сам музей вирішили розташувати в будівлі Броварського лісництва. Цю садибу теж можна назвати історичною. Як зазначають в ЛПГ, її збудували у 1903 році, а у володіння лісівників воно перейшло у 1917-му.

Музей лісу, броварське лісництво

Фото: КО "Київзеленбуд"

"Вивчаючи документи тих часів, можна відслідкувати, як змінювалася географія наших лісів, як їх обліковували. Крім старих матеріалів, у музеї також будуть представлені схемкарти, таксаційні описи, прилади та засоби, з якими працювали лісівники у різні часи", зазначив Король.

Музей лісу, броварське лісництво

Фото: КО "Київзеленбуд"

Гендиректор КО "Київзеленбуд" також звернув увагу, що з усіх експонатів, актуальним сьогодні лишається хіба що меч Колесова. Його винайшов, за деякими джерелами, у 1883 році директор Харківського землеробного училища Олександр Колесов. Це знаряддя й досі є незамінним у садінні лісу.

Музей лісу, броварське лісництво

Фото: КО "Київзеленбуд"

"Музей лісу – це історія київських лісів, можливість знайомити з нею молодь, розповідати про тих, хто і як їх створює", підкреслив очільник "Київзеленбуду".

Відмітимо, що у Європі вирубування старих дерев вважається неприйнятним, проте в Україні досі існує "вікова межа". Якщо дерево досягає віку у 40-60 років, його можуть спиляти.

Що дійсно слід робити зі ще молодими деревами, щоб вони були безпечними й здоровими у старості – дізнавалась "Рубрика".

Читайте докладніше про це у нашій статті: "Мені 63 роки, і я сподіваюсь, що ніхто мене не вирубає": що робити зі старими деревами у містах"

Нагадаємо, у столичному Голосіївському районі планують оголосити ботанічною пам'яткою природи місцевого значення – об'єкт "Вікова Діброва".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: