fbpx
Сьогодні
16:10 29 Січ 2024

У Китаї за 40 років популяція диких панд зросла майже вдвічі

Фото: з відкритих джерел

Популяція великих панд у Китаї в дикій природі за останні 40 років зросла майже вдвічі та досягла 1900 особин із приблизно 1100 тварин у 1980-х роках.

Про це з посиланням на Управління лісового господарства КНР повідомляє Xinhua, пише Рубрика.

Зазначається, що таке збільшення популяції значною мірою пов'язане з посиленням заходів захисту диких панд у Китаї.

Зокрема, у жовтні 2021 року створено Національний парк великих панд, який охоплює площу понад 22 тисячі квадратних кілометрів і забезпечує підвищений захист близько 72% диких бамбукових ведмедів.

Площа охоронюваних територій ареалів проживання великої панди в Китаї постійно розширюється, за даними управління, від 2012 року вона зросла майже вдвічі – з 1,4 мільйона гектарів до 2,6 млн га.

Панда або бамбуковий ведмідь є однією з рідкісних тварин на планеті, що мешкає тільки в провінції Сичуань у центральному Китаї. Вона занесена до Книги рекордів Гіннесса.

У Китаї панда є одним із національних символів, а за полювання та вбивство панди передбачене суворе покарання у вигляді позбавлення волі на понад 10 років та конфіскації майна.

Всі панди у світі вважаються власністю Китаю.

Китай не продає їх за кордон, а лише дає в оренду іноземним зоопаркам за умови негайного повернення на його вимогу.

Довідка

Велика панда (бамбуковий ведмідь) — рослиноїдний ссавець із ряду хижих і родини ведмедевих. Проживає на кількох гірських хребтах Китаю — у результаті землеробства, вирубки лісів та іншого, бамбуковий ведмідь був вигнаний із низинних районів.

Населяє гірські ліси, змішані хвойні й широколистяні ліси, де присутній бамбук, який становить 99 % раціону тварини.

Велика панда живе в гористих місцевостях центрального Китаю, таких як Сичуань і Тибет, на висоті від 1200 до 4000 м над рівнем моря.

Панди вимирають через те, що бамбукові ліси, де вони живуть, масово вирубують і тваринам немає де жити.

Загальна площа їхнього ареалу близько 30 000 км². У рідних лісах кожна панда визначає свою територію, помічаючи крайні дерева за допомогою виділень із пахучих залоз. Іноді ці території частково накладаються на чужі межі, проте тварини звичайно уникають одне одного, живучи поодинці.

Китайська назва панди — "ведмідь-кіт" і означає те саме якщо прочитати її в зворотному напрямку. Ближче до кінця 20-го століття панда стала своєрідним символом Китаю, та її зображення використовується на китайських золотих монетах.

Вчені не мають точних даних, скільки панди живуть в дикій природі, але, без сумніву, менше ніж у неволі. Китайські вчені повідомляли, що панди в неволі доживали до віку 35 років.

Раніше Рубрика повідомляла, що у зоопарку Токіо народилася двійня великих панд, хоча великі панди дуже важко розмножуються як на волі, так і у зоопарках.

Панди відіграють значну роль у туристичній економіці Японії. Більше панд – більше відвідувачів в зоопарку, а відтак, і в ресторанах поблизу.

Також Рубрика повідомляла, що поблизу міста Діжон у французькій Бургундії до парку для тварин Оксуа в комуні Арне-су-Вітто доставили трьох левів з України – самця та двох самок.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: