fbpx
Сьогодні
16:10 16 Січ 2024

На Харківщині шимпанзе повернулись до екопарку Фельдман

Фото: Олена Клименко

Навесні 2022 року п'ять шимпанзе евакуювали до Харківського зоопарку через ворожі обстріли, адже екопарк опинився на лінії вогню. Наразі шимпанзе повернули до "Фельдман екопарку" та поселили у зимовому вольєрі, літні планують відремонтувати до початку теплого сезону.

Про це інформує Рубрика з посиланням на Суспільне.

За словами доглядача Сергія Ківшара, шимпанзе все ще звикають до зимового вольєра.

"Поки ночую поруч із ними. Їм спокійніше, коли я поруч. Як я заходжу до них сюди, то вони зітхають, бо не самі. Звісно, що для них це великий стрес. Зараз для них найголовніше — раціон: теплі напої та щоб раціон погодинний був. Тоді вони добре адаптуються", — каже Ківшар.

Фото: Олена Клименко

Ківшар працює у парку з 2012 року, брав участь в евакуації мавп навесні 2022 року.

"Тих мавп, яких я міг взяти на руки, занести до машини та відвезти, я брав на руки та виводив. Вони розбігалися, але я їх потім ловив і довозив. Тих, яких я вже побоювався брати в руки, то ми усипляли та возили. Це були орангутанги", — говорить Сергій Ківшар.

Доглядач приматів розповідає:

"З приматів загинув Боні — це шимпанзе, йому було 8 років. У нього був розрив серця. Я приїхав, а він уже холодним був".

Фото: Олена Клименко

Щоб повернути мавп з евакуації, в екопарку відновили зимовий вольєр – його пошкодили російські обстріли.

"Тут була пробита стіна — пряме влучання ракети. За кілька місяців провели реконструкцію, перевірили всі сітки. І прийняли рішення забирати назад наших друзів. Вуличний вольєр зруйнований, але ми його збираємося відновлювати, щоб до весни мавпи змогли вийти на вулицю", — розказав працівник екопарку Артем Котляр.

За його словами, до парку збираються повернути ще трьох шимпанзе та родину орангутангів — Васю, Понку, їхнього сина Месіка та підлітка Кузю.

Нагадаємо, що Рубрика вже писала раніше про руйнацію Фельдман екопарку та розповідала як його урятували і яких тварин вже встигли повернутися туди.

Також Рубрика інформувала, що в екопарку "Фельдман" поблизу Харкова від рук невідомих загинули всі тварини контактної зони.

У екопарку вважають, що  у них сталося масове вбивство тварин. Оскільки розтин показав, що тварин отруїли миш'яком. 

Рубрика:
Екологія

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: