fbpx
Сьогодні
Колонка 18:33 29 Гру 2023

Дитина захотіла домашню тварину: що варто знати батькам

Ваша дитина виявила бажання завести домашнього улюбленця? Сприйміть це як чудову можливість для її розвитку та виховання, адже дослідження підтверджують, що домашні тварини можуть сприяти розвитку соціальних та когнітивних навичок. Крім того, результати низки досліджень свідчать про те, що діти звертаються до своїх улюбленців за емоційною підтримкою у стресових ситуаціях.

Проте, разом із радістю та незабутніми моментами, що подарує вашій дитині догляд та взаємодія з твариною, приходить відповідальність. Далі розглянемо важливі моменти, які батькам слід врахувати, щоб навчити дитину відповідального ставлення до тварини, її здоров'я та потреб. 

Усвідомлення відповідальності: як підготувати дітей до появи улюбленця

Перш ніж заводити чотирилапого вихованця, батькам необхідно обговорити з дітьми кілька важливих моментів та окреслити зони відповідальності. Малеча повинна чітко усвідомлювати, що домашня тварина — це не іграшка та вона має власні потреби. Навіть більше, переконайтесь, що дитина розуміє, що улюбленець потребує уваги та його не можна ігнорувати лише через те, що дитина втомлена або немає настрою. Відповідальність за благополуччя вихованця — це  щоденна необхідність. 

Благополуччя тварин визначено Всесвітньою організацією охорони здоров'я тварин. Розкажіть та поясніть дитині концепцію, що передбачає повагу до наступних 5 свобод тварин:

  1. Свобода від голоду та спраги шляхом вільного доступу до питної води та корму для підтримання здоров'я та забезпечення енергією.
  2. Свобода від дискомфорту шляхом створення відповідного середовища, включно зі зручним місцем для відпочинку та сну.
  3. Свобода від травм, болю або хвороб завдяки профілактиці та вчасній діагностиці та лікуванню.
  4. Свобода проявляти природну поведінку завдяки забезпеченню достатнього та належним чином обладнаного простору та можливість спілкуватися з тваринами свого виду.
  5. Свобода від страху і страждань шляхом забезпечення умов і поводження, що виключають психологічні страждання.

Крім того, вам необхідно пересвідчитись, що дитина розуміє нові обов'язки, що з'являться з появою тварини. Наприклад, якщо вона хоче завести цуценя, поясніть, що для того аби улюбленець був здоровим та щасливим, він потребує якісного та збалансованого раціону, постійний доступ до чистої води, щоденних прогулянок, дресирування і виховання, а також багато турботи та уваги зі сторони власника. 

Навчаючи дитину догляду за улюбленцем не варто одразу перенавантажувати її обов'язками. Нехай обсяг обов'язків зростає разом з дитиною та її новим другом. До того ж поступова поява нових завдань, які раніше виконували дорослі, допоможе дитині відчути свою цінність та позитивно вплине на її самооцінку. 

Дитина захотіла домашню тварину: що варто знати батькам

Безпека, комфорт, здоров'я: перші дні улюбленця в домі

Перед тим як забирати нового улюбленця до вашого дому, варто підготуватись. Насправді це нескладно та на першочерговому етапі потребує лише 4 простих кроків.

  • Зробіть дім безпечним та комфортним

Приберіть з досяжності тварини гострі предмети, побутову хімію, медикаменти та електричні дроти. Особливу увагу приділіть тому, щоб тварини не мали доступу до отруйних рослин, таких як цикламен, омела, філодендрон тощо. Створіть улюбленцю особистий простір розмістивши подушки або лежаки у тихому, сухому та теплому місці. Придбайте мисочки для корму та води, іграшки для стимулювання фізичної активності, щітку для шерсті та, якщо це кошеня, — туалетний лоток, дряпки та котячі дерева. 

  • Заплануйте перший візит до ветеринарного лікаря

Рекомендується відвідати ветеринарного лікаря протягом першого тижня після того, як тварина опиниться вдома. Лікар оцінить стан здоров'я, надасть поради з догляду, сформує графік вакцинації та програму дегельмінтизації. 

  • Забезпечте улюбленця збалансованим харчуванням

Раціон має враховувати вік, породу та рівень активності тварини. Підібрати його вам допоможуть під час першого прийому у ветклініці. Для цуценят та кошенят важливо обрати спеціальний корм, що міститиме усі необхідні поживні речовини для здорового росту та розвитку. Також слідкуйте за розмірами порцій, аби уникнути перегодовування. Ласощі та смаколики дозволяються у розмірі не більше ніж 10% від загальної калорійності денного раціону.  

Дитина захотіла домашню тварину: що варто знати батькам

Маленькі власники: як навчити дітей дбати про тварину

Накінець, коли зони відповідальності окреслені, а будинок готовий до зустрічі нового мешканця, час знайомити дітей з чотирилапим та навчити правильної поведінки під час їхньої взаємодії. 

  • Перші кроки

Знайомство дітей як з кошеням, так і з цуценям повинно відбуватись у спокійній атмосфері, без гучних звуків та метушні. Це особливо важливо, оскільки негативний досвід, отриманий на етапі соціалізації, може мати довгострокові наслідки та вплинути на майбутні стосунки з твариною.

  • Безпечна взаємодія

Поясніть дитині основні правила, аби вона не завдала шкоди ні собі, ні новому другу. Для початку сядьте на підлогу та дозвольте тварині підійти до вас першою. Особливо важливо навчити обережно поводитись з улюбленцем, тому брати його на руки слід поклавши одну руку на живіт, а іншою підтримувати задні лапи. Якщо діти ще дуже маленькі, не дозволяйте їм брати улюбленця до рук та не залишайте їх наодинці з твариною.

Навчіть малечу, що неможна надто сильно стискати тварину в руках, тягнути за хвіст, тримати її за голову, шию, або стискати в області грудної клітини під передніми лапами. 

  • Обмеження та заборони

Розкажіть дітям, що не слід будити цуценя чи кошеня, оскільки сон важливий для їхнього росту та міцного здоров'я. Також поясніть, що галаслива поведінка в період адаптації в новому домі може бути стресовою для тварини.

На початку слід забороняти, маленьким дітям грати з твариною без вашого нагляду — це допоможе уникнути ймовірних подряпин. Заохочуйте їх до спільних ігор зі спеціальними іграшками для тварин. Ігри не лише приносять радість, але й формують міцний зв'язок між дитиною та улюбленцем.

Поясніть, що годувати улюбленця слід виключно його власним кормом. Не дозволяйте подавати їжу зі свого столу, адже це може негативно вплинути на здоров'я тварини, призвести до розвитку патологій та проблем з травленням.  

Дитина захотіла домашню тварину: що варто знати батькам

Для формування міцного зв'язку з улюбленцем, заохочуйте малечу кожен раз, коли вона виконує свої обов'язки без зайвих нагадувань з вашої сторони. Коли дитина звикне до своїх задач, все одно час від часу говоріть їй, що в неї гарно виходить бути турботливим та люблячим власником його чотирилапого друга. 

Оскільки діти наслідують батьків, одним з найкращих методів навчити їх бути відповідальними власниками є демонстрація власного прикладу. Маючи час не втрачайте можливості разом з дітьми вигуляти цуценя, вичесати або погратись з кошеням. Ваша відповідальність та турбота про домашніх тварин стане гарним прикладом для наслідування вашими дітьми. 

221

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: