fbpx
Сьогодні
16:30 18 Січ 2024

У Чорнобильському заповіднику показали рідкісні кадри полювання диких рисей

Фото: Київський зоопарк

У Чорнобильському заповіднику показали рідкісні кадри полювання цілого прайду диких рисей

Про це пише Рубрика, посилаючись на Фейсбук Чорнобильського Радіаційно-екологічного Біосферного Заповідника

Як видно зі світлини, трійко плямистих пухнастиків у пошуках їжі топтали сніг серед білого дня. Попереду в кадрі або мати, або найсміливіша рись з виводком.

Рись, Чорнобиль

Фото: РЧорнобильський Радіаційно-екологічний Біосферний Заповідник

"Компанії потрібно м'ясо, а воно на деревах не росте. Потенційна їжа поки десь бігає, стрибає, повзає, таїться та не поспішає до пазурів хижаків. Тому дикі кішки й прислухаються: раптом здобич десь близько? Тоді потрібно вмикати всі мисливські навички", наголошують фахівці.

А ще – справжня знахідка будь-якого фотографа – це світлина хижаків, які полюють уночі.

Рись, Чорнобиль

Фото: Чорнобильський Радіаційно-екологічний Біосферний Заповідник

"Отакі вони – ті, що яскраво "світяться" вночі, як у всіх котячих та деяких інших тварин. Насправді очі відбивають навіть маленьке джерело освітлення, тому ці "жаринки" помітні на фото.

Такий еволюційний процес: хижаки полюють в сутінках чи на світанку і їм потрібно бачити здобич. А потенційна здобич, навпаки, мусить добре бачити в темряві, щоб не потрапити в пащу мисливця", пояснили екологи.

Також науковці запитали у користувачів соцмережі: "Враховуючи цю властивість, скільки ви бачите рисей на світлині?"

Користувачам світлини сподобалися:

  • "Троє, – мама і двоє кошенят", – припускає Оксана Можак.
  • "Три рисі, перша така гарна, дякую за фото", додає Олена Каневська.
  • "Чудовий кадр, велика вдача побачити рись в дикій природі", підхопила Іра Хаврук.

А ще зоологи розповіли, чому рисі не люблять лисиць.

Дописувач Дмитро Гурін запитав науковців: "А скажіть, на Вас посилалися, що рисі не харчуються лисицями, а "просто" вбивають?"

У заповіднику відповідають, що є відомим фактом те, що рисі лисиць вбивають, навіть тоді, коли не голодні.

 "Незрозуміла неприязнь. Їдять чи ні – очевидно, залежить від рівня голоду", пояснили зоологи.

Нагадаємо, що у листопаді минулого року в Київській області, на території Чорнобильського заповідника, фотопастки зафіксували наявність рисі євразійської. Цей вид є рідкісним і зник у минулому столітті з території українського Полісся.

Довідка

Рись звичайна, або рись євразійська – це ссавець із роду рись (Lynx), що належить до ряду хижих (Carnivora) родини котових (Felidae).

Довжина тіла самців у дорослому стані сягає від 76 до 110 см, а самок на 3–6 см коротша. Хвіст — 10–31 см, висота у плечах 60–65 см. Вага дорослих звірів найчастіше дорівнює 16–20 кілограмам, інколи до 32 кг.

Рись має карі очі, китиці на вухах, короткий хвіст, великі гострі пазурі, та сильні задні лапи. Всі лапи зимою вкриті густим хутром. Жодний інший представник родини котячих не пристосований до снігу так добре, як рись.

В Україні рись зустрічається досить рідко: в Карпатах та на Поліссі, у тому числі, в зоні відчуження Чорнобильської АЕС. Рись євразійська – дуже важливий вид для екосистем віддалених лісів Полісся та Карпатських гір.

Нагадаємо, до Чорнобильської зони повернувся зниклий вид диких тварин, яких там не бачили понад 100 років. Дослідник Сергій Гащак розповів, що у лісі біля Чорнобиля знову можна зустріти бурого ведмедя.

Також у Чорнобильській зоні помітили птаха із Середземноморського регіону, якому невластиво проживати в України. Мова йде про Мартина скельного, який став новим видом пернатого для заповідника.

Окрім того, повідомлялось, що у Чорнобильському заповіднику розкидають приманки для хижих звірів, які запобігають захворюванню на сказ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: