fbpx
Сьогодні
22:30 14 Січ 2024

У Шотландії вдвічі скоротилась популяція деяких птахів у зв'язку з кліматичною кризою

Фото: theguardian.com

За останні 30 років у Шотландії через спеку та вологу погоду зазнають кризи популяції тетеруків, боривів та жайворонків.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на The Guardian.

У дослідженні, проведеному громадською організацією NatureScot, вчені склали карту популяцій птахів у Шотландії з 1990-х до 2022-го років. Вони виявили значні зміни в чисельності та видах пернатих, які, на їхню думку, можуть бути пов'язані з найпосушливішим літом у країні за останні 25 років.

Вважається, що наземні птахи, що розмножуються, є хорошим індикаторам загального біорізноманіття, оскільки вони швидко реагують на зміни в середовища існування.

Однак їхня загальна чисельність почала зменшуватися з 1990-х років.Приміром, чисельність тетеруків, боривітрів і жайворонків скоротилася більш ніж на 50% через такі фактори, як-от збільшення кількості опадів влітку, а також вирубку лісів і змін в землеустрої.

Загалом лише 4 з 66 видів, за якими велися спостереження, залишалися стабільними у популяції протягом 28-річного періоду.

Саймон Фостер, аналітик тенденцій і показників NatureScot, вважає, що клімат є "одним із ключових рушійних факторів змін для розмноження птахів у Шотландії".

"Це дослідження показує, як теперішня погода вплине на популяції птахів у наступні роки. Оскільки екстремальні погодні умови, такі як повені та спека, стають все більш поширеними, ми повинні переконатися, що для покращення середовища існування птахів у Шотландії використовуються новітні наукові досягнення", – додав Фостер.

Він наголосив, що в найближчі роки, щоб вирішити проблему, необхідно активізувати такі ініціативи, як-от:

  • диверсифікація лісів
  • схеми відновлення торфовищ
  • робота фермерів зі створення нових середовищ існування

Фото: theguardian.com

Деякі види птахів, за словами дослідників, навпаки, збільшили свою популяцію через посушливу погоду. Наприклад чисельність великого строкатого дятла, зросла більш ніж на 500%, а снігурів та кропив'янки – на 50%.

Для деяких птахів Шотландія стає "кліматичним притулком", оскільки її температури наближені до тих, яким віддають перевагу види, що звикли до теплішого середовища.

Одним із таких видів птахів є вербова очеретянка, яка історично розмножувалася в Європі та мігрувала взимку до південної Африки, але з 1994 року збільшила свою популяцію в Шотландії більш ніж на 50%.

Деякі види, як-от щиглики та сороки, також вдвічі збільшили свою популяцію на сільськогосподарських угіддях Шотландії, ніж це було у 1994 році.

Як раніше повідомляла Рубрика, на Одещині рожеві фламінго витримали два буревії зі снігом та штормами.

Рубрика:
Екологія

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: