fbpx
Сьогодні
09:22 27 Січ 2024

Угода про "гарантії безпеки": Україна та Франція перейшли до обговорення проєкту

Фото: З відкритих джерел

26 січня українська переговорна група провела черговий раунд перемовин із Францією про безпекові зобов'язання в межах декларації "Групи семи", перейшовши до опрацювання проєкту двосторонньої угоди.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Офіс президента.

Повідомляють, що українську групу на переговорах із Францією про "гарантії безпеки" очолював заступник голови ОП Ігор Жовква.

"Під час переговорів сторони перейшли до безпосереднього опрацювання проєкту відповідної угоди та обмінялися позиціями щодо ключових елементів документа. Учасники узгодили графік подальших двосторонніх переговорів на найближчий час", зазначили в повідомленні.

Раніше президент Франції Емманюель Макрон повідомляв про наміри відвідати Україну в лютому для завершення угоди про "гарантії безпеки".

Що відомо про підписання угоди про безпекові зобов'язання з країнами G7

Як відомо, більшість двосторонніх угод між Україною і партнерами, які приєдналися до рамкової декларації G7, ще на етапі переговорів.

Однак вже 12 січня під час візиту до Києва прем'єра Британії Ріші Сунака підписали першу фіналізовану угоду – між Україною та Сполученим Королівством.

Варто додати, що угода України та Великої Британії стала неприємним сюрпризом для росії. Українська влада обіцяє цьогоріч москві ще більше подібних сюрпризів.

Окрім того, про близькість до погодження двосторонньої угоди про безпекові зобов'язання говорив і канцлер Німеччини Олаф Шольц.

Також Україна та Данія домовилися розпочати переговори щодо безпекових зобов'язань у рамках "Спільної декларації про підтримку України".

Що відомо про гарантії безпеки від країн-партнерів

У Вільнюсі 11 та 12 липня відбувся саміт країн НАТО, однієї з головних тем якого була Україна.

У підсумковому комюніке саміту, оприлюдненому на сайті Альянсу, Глави держав та урядів країн Північноатлантичного альянсу визнали прогрес України на шляху євроатлантичної інтеграції та підтвердили, що майбутнє України – у НАТО.

До того ж, лідери країн "Групи семи" (G7) погодили на полях саміту НАТО у Вільнюсі "Спільну декларація про підтримку України" (Joint Declaration of Support for Ukraine).

Нагадаємо, що президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн вважає, що члени Північноатлантичного Альянсу можуть надати Україні низку гарантій безпеки, що полягають у забезпеченні країни необхідним озброєнням, до того, як вона приєднається до НАТО.

Як повідомляв Зеленський станом на 2 серпня до спільної декларації Групи семи про так звані "гарантії безпеки" для України уже приєдналися 12 країн.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: